Pedagogi satiekas iedvesmojošā novada pedagogu konferencē pirms jaunā mācību gada

27.08.2024.

Otrdien, 27. augustā, Mārupes novada pedagogus aicinājām uz konferenci, kurā ikviens varēja smelties vērtīgas atziņas un gūt iedvesmu jaunajā mācību gadā.

Konference bija izpelnījusies lielu dalībnieku interesi, taču vislielākais dalībnieku skaits bija no Jaunmārupes pamatskolas un Babītes vidusskolas.

Konferencē pasākuma mājvietas – Mārupes Mūzikas un mākslas skolas direktore Dace Štrodaha, kura atzina, ka visu profesiju karaliene ir pedagogs, jo nevienas citas profesijas pārstāvis neizaug bez pedagoga.

Mārupes novada pašvaldības izpilddirektore Agnese Jankuna savā uzrunā sacīja, ka skolotāja darbu var darīt sirdscilvēks. Bet tam ir vajadzīga laime. Tāpēc ir svarīgi, lai tā nav mērķis, bet pavada ikdienā labiem darbiem.

Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītājas vietniece Erita Rutkovska skolotāja darbu salīdzināja ar aktiera darbu – ne tikai tāpēc, ka abu profesiju pārstāvjiem jaunais mācību gads sākas septembrī, bet arī tādēļ, ka skolotājs, tāpat kā aktieris savu skatītāju mīl, iedvesmo un liek domāt.

Tādēļ arī Jaunā Rīgas teātra aktiera Viļa Daudziņa klātbūtne konferencē nebija nejauša. V. Daudziņš savā stāstījumā aicināja aizdomāties un tiekties pēc īstuma, jo tas paplašina redzesloku. “No realitātes ņemts stāsts – tā ir bilde, ar kuru vari identificēties.”

Iztēli un līdz ar to lielāku izpratni par lietām var iedarbināt skaitļu, faktu ietērpšana stāstā, kas saistīts ar reāliem cilvēkiem, reālām norisēm mums apkārt.

RSU Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Mārtiņš Daugulis, klāstot tēmu “Apseglot pārmaiņu vēju – atziņas no sociālās antropoloģijas, kā plaukt un zelt nenoteiktības apstākļos” par sevi teica – pa dienu politologs, pa nakti antropologs.

Antropoloģijas kontekstā bija tērptas arī viņa paustās atziņas, ko lektors bija guvis, pētot dažādu cilšu sadzīvi. Daži piemēri. “Dod vairāk, nekā  saņemsi  pretim.” “Koncentrēties uz šo brīdi, nedomāt par lielām lietām,  pirms esi aptvēris un sapratis mazās.” “Nevar tikai strādāt, ir nepieciešams laiks rotaļām, dziesmām, gleznošanai u.tml.” “Konfliktu vajag verbalizēt, nevis paturēt to sevī”.  Dažreiz komunikācijā pat ir svarīgi izlikties par vainīgu esam, lai labāk risinātu konfliktsituācijas. Un līdzīgi kā teica V.Daudziņš arī M. Daugulis uzsvēra, ka autentiskums, cilvēka īstums ir iespēja tikt sadzirdētiem.

Publikas ovācijas izpelnījās M.Dauguļa teiktais: “Katrā ģimenē ir viens dīvainis. Ja tāda nav, tas esi tu.”

 

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence klātesošos iepazīstināja ar skaitļiem un faktiem par Mārupes novadu, kā arī pastāstīja par lielākajiem ceļu būvniecības, apgaismojuma un labiekārtošanas projektiem, par lielākajiem notikumiem tuvākā un tālākā nākotnē.

Savukārt Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Liene Šmite pedagogiem vairāk pastāstīja par jaunajam mācību gadam izvirzītajām prioritātēm –

Inovatīva pārvaldība un mācību procesa nodrošināšana izglītības iestādēs;

Datos balstīta pieeja pieeja izglītībā.

Jaunajā mācību gadā pedagogu saimei piepulcēsies 50 pedagogi, kuri konferencē tika svinīgi sveikti.

Konferences noslēgumā Linda Mihno pedagogiem piedāvāja savu redzējumu par skolēnu vērtēšanas sistēmām.  

Pasākuma oficiālo daļu noslēdza Mārupes novada pašvaldības izpilddirektores vietniece izglītības, kultūras un sporta jautājumos Evija Papule, kura aicināja novērtēt jaunos projektus izglītības iestādēs, piemēram, “Zvaignzāja klasi”, “Peldošās salas” u.c., kas veica skolēnu izziņu un arī labbūtību.

Paldies Mārupes Mūzikas un mākslas skolas flautu orķestrim un mūziķim Rihardam Saulem par muzikālajiem priekšnesumiem!

jaunie padagogiDace ŠtrodahaAuditorijaAuditorija 2
SveikšanaEvija Papuleflautu orķestrisAgnese Jankuna
AuditorijaVilis DaudziņšAuditorija 3M. Daugulis
A. EnceL. ŠmiteL. MihnoMūziķi