Mārupes novada atkritumu apsaimniekotājs SIA “Eco Baltia vide” Salaspils novadā atklāj jaunu atkritumu šķirošanas rūpnīcu

09.10.2024.

Mārupes novada atkritumu apsaimniekotājs uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” Salaspils novadā 9. oktobrī atklāja jaunu atkritumu šķirošanas rūpnīcu jeb Resursu pārvaldības centru, tādējādi sperot nākamos soļus aprites ekonomikas virzībā. 

Resursu pārvaldības centrā uzstādīta daudzpakāpju optiskā šķirošanas iekārta ar iespēju šķirošanas procesā mainīt gan šķirojamo materiālu veidus, gan kvalitātes kontroli, atlasīt piejaukumus no optiski atdalītās plūsmas, vai, ja plūsma ir pārāk netīra, izlasīt tikai derīgo materiālu.

Resursu pārvaldības centra izveide ir tieši saistīta ar Eiropas Komisijas prasībām, kas paredz, ka Eiropas Savienības dalībvalstīm līdz nākamajam gadam jāspēj pārstrādāt un atkārtoti izmantot vismaz 55% no kopējā sadzīves atkritumu apjoma. Papildus tam, līdz 2035. gadam atkritumu poligonos drīkstēs apglabāt ne vairāk kā 10% no visa atkritumu daudzuma, savukārt iepakojuma materiāliem līdz 2035. gadam jāspēj tikt pārstrādātiem vismaz 65% apmērā no tirgū laistā apjoma, skaidro uzņēmuma pārstāvji.

Esam gandarīti, ka arī turpmāk Mārupes iedzīvotāju sašķirotie atkritumi tiks efektīvi pārstrādāti un novirzīti otrreizējai izmantošanai, veicinot videi draudzīgu dzīvesveidu un samazinot kopējo atkritumu apjomu, tādējādi sekmējot tīrāku un ilgtspējīgāku vidi novadā.

ŠĶIRO ATBILDĪGI! 

Attīstības un plānošanas pārvalde