Atzīmes nav viss: Nila Saksa Konstantinova lekcija Jaunmārupē par bērnu motivāciju un vērtēšanu

17.10.2024.

15. oktobrī Mārupes Mūzikas un mākslas skolā notikusī lekcija "Tās ir bērna atzīmes" (lektors Nils Sakss Konstantinovs) raisīja lielu vecāku interesi  – uz to ieradās 85 dalībnieki. Lekcija bija daļa no Izglītības, kultūras un  sporta pārvaldes pieaugušo izglītības cikla un pievērsās bērnu vērtēšanas un izglītības sistēmas pārmaiņu jautājumiem.

Lektors uzsvēra, ka vērtējumam jābūt vairāk par skaitlisku atzīmi – svarīgi ir veicināt bērna iekšējo motivāciju mācīties un izprast mācību procesu. N. Konstantinovs, kurš ikdienā strādā ar pusaudžiem un ir pieredzējis pedagogs, lekcijā dalījās gan ar psiholoģiskiem, gan pedagoģiskiem skatījumiem uz bērnu vērtēšanu. Viņš norādīja, ka atzīmes var kalpot kā vienots kritērijs, kas mēra bērna zināšanas konkrētā eksāmena situācijā, bet tās neatspoguļo pilnīgu izpratni vai mācību progresu.

Īpaši tika akcentēts, ka atzīmes nedrīkst būt bērna vienīgā identitāte skolā. Ir būtiski, lai bērnam būtu vairākas identitātes un lai viņš netiktu vērtēts tikai pēc akadēmiskajiem sasniegumiem. Vecāku loma bērna mācību procesā ir izšķiroša – tā var ietekmēt bērna attieksmi pret mācībām un pašvērtējumu. Vecākiem ieteicams ne tikai priecāties par labām atzīmēm, bet arī skaidrot bērnam, kāpēc tās ir iegūtas, veicinot izpratni par cēloņiem un sekām.

Lekcijas laikā tika uzsvērts, ka ne tikai uzvaras, bet arī zaudējumi ir mācību procesa sastāvdaļa. Līdzīgi kā sportā, arī mācībās svarīgi ir attīstīt spēju tikt galā ar neveiksmēm. Arī ikdienas ritma uzturēšana ir būtiska – jānodrošina laiks gan skolai, gan atpūtai, ļaujot bērnam justies brīvāk un nepārslogot viņu ar skolas jautājumiem brīvajā laikā.

Lekcija atgādināja, ka dzīve nav tikai par atzīmēm un darbu – bērnu izaugsme un sociālās prasmes ir tikpat svarīgas kā viņu akadēmiskie panākumi.

Uz tikšanos nākamajās lekcijās!

Lekciju tuvāko nedēļu laikā būs iespējams noklausīties ierakstā www.marupe.lv sadaļā “Pieaugušo izglītība”.

Izglītības, kultūras un sporta pārvalde

Lekcijas dalībnieki 1Lekcijas dalībnieki 2
Lekcijas dalībnieki 3Lekcijas dalībnieki 4