Pieredzes apmaiņa sabiedrības iesaistes un zīmolvedības jautājumos Norvēģijā 

08.07.2024.

No 26. līdz 29. jūnijam Mārupes novada pašvaldības iestāžu pārstāvji Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas “Valsts administrācija” ietvaros apmeklēja Mosas (Moss) pašvaldību Norvēģijā.  

Lai pieredzes pārnese būtu iespējama, svarīgi ir to smelties mūsu novadam līdzīgā pašvaldībā, un Mosa tāda noteikti ir! Kā Oslo tiešā tuvumā esoša pilsēta ar Norvēģijai neraksturīgiem līdzenumiem, ļoti līdzīgu iedzīvotāju skaitu, platību un, kā izrādās, arī pilsētplānošanas problēmām, Mosas pašvaldības speciālistu atziņas ļāva paraudzīties uz pašu novadā notiekošajiem procesiem no cita rakursa.  

Mosā, līdzīgi kā Mārupes novadā, pašlaik tiek īstenots plašs dzelzceļa izbūves projekts, kas palīdzēs risināt satiksmes plūsmas jautājumus. Liela uzmanība un ievērojami līdzekļi Mosā tiek atvēlēti sociālās labklājības veicināšanai. Sabiedrībai novecojot un pieaugot senioru skaitam, nepieciešams rūpīgi plānot un attīstīt sociālās aprūpes iestādes un pakalpojumus. 

Arī Mosas pašvaldība pirms pāris gadiem piedzīvojusi novadu apvienošanos, tikai atšķirībā no Latvijā realizētās reformas Norvēģijā novadu saplūšana notiek uz pašiniciatīvas un brīvprātības pamata. Kā norādīja Mosas mērs Sīmens Nords (Siemen Nord), katrai pašvaldībai, kas atrodas tik tiešā galvaspilsētas tuvumā, ļoti būtiska ir ciešu attiecību – gan formālu, gan neformālu – veidošana ar kaimiņu pašvaldībām. To īstenot palīdz sadarbība ar plānošanas reģionu, Mosas gadījumā tas ir Ostfaldas apgabals, kurā apvienojušās vairākas Oslo tuvumā esošās pašvaldības.  

Speciālistu tikšanās galvenās tēmas bija sabiedrības iesaiste pašvaldības tēla veidošanas, pilsētvides plānošanas un stratēģisko dokumentu izstrādes procesā ar uzsvaru uz pārmaiņu vadību pašvaldību apvienošanās procesā – jaunās identitātes izstrāde, sabiedrības iesaiste un identitātes ieviešanas izaicinājumi. Mosas pašvaldības speciālisti iepazīstināja ar atziņām, kā mērķtiecīgi mainīt pilsētas vaibstus, paaugstinot tās pievilcību potenciālo iedzīvotāju, investoru un tūristu acīs. Speciālisti uzsvēra, ka identitātes veidošanā ļoti svarīgs ir tieši plānošanas process. Neskatoties uz daudziem labiem piemēriem, no kuriem varam iedvesmoties, guvām atziņu, ka atsevišķos procesos un jautājumos varam iedvesmot arī norvēģus.  

Mosas pārstāvji izteica komplimentu par to, cik radoša pieeja izmantota Mārupes novada prezentācijas video. Viņiem patika arī iespēja skatīties šos video kā īstā kino ar popkornu no “Taste of Marupe” kārbiņām. Viņi bija patīkami pārsteigti, ka, tāpat kā mūsu novada vidējais iedzīvotājs, arī mūsu pašvaldības speciālisti ir gados jauni. 

Ziemeļvalstu mobilitātes projekts paredz divu projektā iesaistīto Ziemeļvalstu apmeklējumu gada laikā, saņemot grantu līdz 60% apmērā izdevumu segšanai no programmas “Nordic–Baltic Eight” (NB8). Projekta ietvaros otrs pieredzes apmaiņas brauciens paredzēts šā gada rudenī uz Somiju, Rovaniemi pašvaldību.  

Norvēģija 1Norvēģija 2

 

Norvēģija 3Norvēģija 4Norvēģija 6

 

Mārupes novada  

Tūrisma un uzņēmējdarbības atbalsta aģentūra