Kā rīkoties, sastopot mežacūkas vai konstatējot to radītus postījumus

08.07.2024.

Meža dzīvnieku parādīšanās apdzīvotās vietās nav ikdienišķa parādība, taču tajā pašā laikā nav arī nekas neparasts vai nedabisks. Dzīvnieki ienāk cilvēku apdzīvotajā teritorijā, jo tos neviens nedzenā, nemedī, tie var mierīgi dzīvot un tiem ir brīvi pieejama pārtika.  

Mežacūka ir ļoti spēcīgs un ārkārtīgi drosmīgs dzīvnieks – pat mazi sivēni bezbailīgi metas virsū cilvēkam vai sunim, lai aizstāvētos, tādēļ, satiekot šos dzīvniekus, ir jāievēro maksimāla piesardzība:  

• mežacūka uzbruks, ja ir ievainota vai iedzīta strupceļā. Cilvēka vai suņa tuvošanās, jebkura kustība, var padarīt to agresīvu; 

• mežacūku mātīte aktīvi aizstāvēs savus pēcnācējus. Ja apdzīvotā vietā vai mežā sanāk sastapties ar sivēnmāti un sivēniem, ir jārīkojas ļoti uzmanīgi, lai neizprovocētu uzbrukumu; 

• ja tikšanās ir pēkšņa un īsā distancē, dzīvnieks pārbīlī var arī uzbrukt.  

Ko darīt, satiekot mežacūkas? 

  • Nedrīkst sekot mežacūkai, mēģinot to izprovocēt. Nedrīkst trenkāt to, izmantojot transportlīdzekli vai suņus. 

  • Nedrīkst kliegt un vicināties ar rokām, nedrīkst mest dzīvniekam ar priekšmetiem vai skriet virsū, jo tas var izraisīt atbildes reakciju. 

  • Satiekot mežacūkas pilsētvidē vai zaļajā zonā, vislabāk ir apstāties un stāvēt nekustīgi, vienlaikus novērtējot atkāpšanās iespējas. Var paslēpties aiz koka vai kāda arhitektoniska elementa. Ir jākustas mierīgi un klusi. Ja apstākļi to ļauj, var lēni doties prom. 

  • Ja satikšanās ar mežacūku notikusi zaļajā zonā un cilvēkam līdzi ir suns, situācija kļūst daudz bīstamāka. Vispirms ir jāatsauc savs četrkājainais draugs. Tas jādara pēc iespējas mierīgāk. Suns jāpaņem pie pavadas un mierīgi jādodas prom. Ieraugot mežacūku, suns, aizstāvot saimnieku, aiz bailēm vai azarta pārņemts, ries. Ja mežacūka cilvēku, iespējams, neuzskatīs par draudu, tad suni tā uztvers par apdraudējumu un var uzbrukt. 

Atgādinām, ka mežacūkas ir gudras – ja tās ir ieklīdušas apdzīvotā vietā, tad, visticamāk, pašas arī atradīs atpakaļceļu uz savu mājvietu. Cilvēka iejaukšanās nepieciešama vien tad, ja dzīvnieks ir ievainots vai pats nespēj tikt laukā no sprosta.  

Lai novērstu vai mazinātu mežacūku radītos postījumus, aicinām katru zemes īpašnieku veikt aizsardzības pasākumus, piemēram, izbūvēt žogu vai elektrisko ganu apkārt mazdārziņu teritorijai, izmantot specializētajos veikalos pieejamos repelentus pret mežacūkām, kā arī apsvērt iespēju ar tuvāko mednieku kolektīvu slēgt līgumu par medību tiesību nodošanu.  

Par Mārupes novada apdzīvotās vietās sastaptajiem meža dzīvniekiem vai to radītiem postījumiem lūdzam informēt pašvaldības Medību koordinācijas komisijas priekšsēdētāju Nikolaju Antipenko (tālruņa numurs 29114238, e-pasta adrese nikolajs.antipenko@marupe.lv) vai Medību koordinācijas komisijas locekli un atbildīgo sekretāru Jāni Buzu (tālruņa numurs 22319001, e-pasta adrese janis.buza@marupe.lv). 

  

Ziņu sagatavoja  

Medību koordinācijas komisija  

pēc www.medibam.lv pieejamās informācija