Tīrainē aizvadīts zaļākais notikums Mārupes novadā – “Pielaiko ZAĻO”! 

07.06.2024.

2. jūnijā Tīrainē, Kungu ielā, norisinājās pasākums “Pielaiko ZAĻO”, kurā varēja piedalīties ikviens, kuram rūp mūsu novads un planētas nākotne. Pasākumā tika iedzīvināts “Zaļais krāmu tirdziņš”, bija iespēja dalīties pieredzē un saklausīt vērtīgas atziņas izglītojošās lekcijās, kā arī diskusijas laikā tika rasti risinājumi, kā varam savu ikdienu padarīt dabai draudzīgāku.  

Diena iesākās ar  “Pierīgas partnerība” un “Partnerība Daugavkrasts” organizētu sarunu pasākumu “Ideju skrejceļš”, kas notika jau otro gadu.  

Zaļi domājošie cilvēki nereti ir arī tie, kas rūpējas ne tikai par savu teritoriju, māju, pagalmu, bet arī nebaidās veltīt savu enerģiju un laiku plašākai sabiedrībai. Tieši par to arī bija šis sarunu pasākums, kurā novada aktīvie iedzīvotāji savstarpējā sarunā izteica idejas, sajūtas, kā stiprināt novadu, kā risināt tajā esošās problēmas kopīgi un stiprināt Mārupes novadu kā labāko novadu Latvijā. Sarunās tika identificētas tādas tēmas kā komunikācija starp iedzīvotājiem un pašvaldību, par iespējām panākt savu ideju īstenošanu, kas varētu palīdzēt uzlabot arī iedzīvotāju labbūtību. Šajā pasākumā tika uzsvērti apkaimju cilvēki kā resursi, meliorācijas loma un procesi, kā iedzīvotāji var iesaistīties pašvaldības lēmumos un procesos. Par savu pieredzi, par komunikācijas lomu un to, ka tikai sarunā veidojas tuvāks kontakts, ka mums jāuzdrīkstas vairāk sarunāties un ciemoties ar kaimiņiem mudināja domāt Haralds Burkovskis, par rīkiem, ko piedāvā izmantot iedzīvotāju un pašvaldību darbībā, dalījās Āris Ādlers un Mārupes novada Tūrisma un uzņēmējdarbības atbalsta aģentūras direktore Inuta Šaroka, diskusiju par meliorācijas lomu vadīja Loreta Urtāne, biedrības “Ūdensaina” pārstāve.  

Sarunu pasākums tiek īstenots projektā „Kaimiņu kopienu kopspēks”, Nr. 2023.LV/NVOF/MAC/041/58. Finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.  

Pasākuma turpinājumā norisinājās “Zaļais krāmu tirdziņš”, kurā novadniekiem un viesiem bija iespēja iegādāties lietas, kas krājušās kādam skapī, garāžā, bēniņos vai pagrabā. Paralēli tirdziņam norisinājās praktiskas un izglītojošas lekcijas par tekstilu, tekstila pārstrādi un tā otrreizēju izmantošanu.  

Apmeklētājiem bija iespēja vērot pavisam netradicionālu modes skati, kurā tika demonstrēti ekomodes mākslinieces, zīmola “Zīle” īpašnieces Aivas Zīles darinātie tērpi – tie gatavoti no materiāliem, kas reiz jau kalpojuši un kuriem tagad piešķirta otra elpa.  

Ar vērtīgiem un praktiskiem padomiem dalījās Rūta Bendere lekcijā "Bioloģisko atkritumu mājkompostēšana vai šķirotā savākšana - dalība aprites ekonomikas nodrošināšanā", “Latvijas Zaļā punkta” ekotrenere Jeļena Zemņicka lekcijā “Stils mainās, tekstils paliek: kā rīkoties ar nevajadzīgo tekstilu?” un IEBER.LV pārstāve Agnese Gaidelione lekcijā “Praktiskie, mazie soļi ilgtspējīgā ikdienā”. 

Lekciju prezentācijas:

Arī jauniešiem bija iespēja radoši darboties, apgleznojot auduma maisiņus.  

Pasākuma noslēgumā tika piedzīvoti dabai draudzīga vaļasprieka piekritēju – alpīnistu elpu aizraujošie stāsti par Pamira kalnu grēdas pārvarēšanu, dzīvi kalnos un to, kā kalnos tiek ievēroti dabai saudzīgi vides principi. Interesantajos stāstos un pieredzētajā dalījās Valdis Puriņš un Inese Pučeka. 

Liels paldies ikvienam, kas piedalījās pasākumā! 

Bilde

Bilde

 Bilde

 

Bilde

bilde

bilde

Attīstības un plānošanas pārvalde un “Pierīgas partnerība”