Aicinām ziņot par latvāņu izplatību Mārupes novadā!

24.07.2023.

Mārupes novadā ir identificēti aptuveni 6 ha ar latvāņu platībām. Lai aktualizētu latvāņu izplatības platību apjomus Mārupes novadā, aicinām iedzīvotājus sniegt informāciju par vietām, kur tie ir sastopami.

Lūdzam atzīmēt vietas kartē, kur esat konstatējuši vai pamanījuši latvāņu izplatību Mārupes novadā: https://arcg.is/119zWP0

Ņemot vērā Zemkopības ministrijas Valsts augu aizsardzības dienesta - Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas invazīvo augu sugu datubāzes aktuālo informāciju un iedzīvotāju sniegto informāciju, tiks veikta teritoriju apsekošana un latvāņu apkarošana turpmākajos gados.

Sosnovska latvānis (Heracleum sosnovskyi Manden) ir Latvijas dabai neraksturīga suga, kas apdraud vietējos augus un to dzīvotnes, rada ekonomiskus zaudējumus, kaitējumu videi un cilvēka veselībai.

Daudzviet Latvijā latvāņi ir plaši sastopami pamestās zemēs, lauksaimniecībā izmantojamās zemēs, atklātās platībās, krūmos, mežos, gar elektrolīnijām, ceļmalās, gar dzelzceļu, grāvmalās un ap upēm, un cita veida ūdenstilpēm. Strauju izplatību veicina latvāņa lielais sēklu daudzums, cilvēka tieša un netieša, tīša un netīša darbība.

Apraksts un cita veida informācija par latvāņiem ir pieejama šeit: https://www.vaad.gov.lv/lv/par-latviju-bez-latvaniem