Spēkā stājušies grozījumi saistošajos noteikumos par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem

18.07.2023.

2023. gada 18. jūlijā spēkā stājušies saistošie noteikumi Nr. 25 "Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 12/2021 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Mārupes novadā"", kas izdoti, lai nodrošinātu esošo saistošo noteikumu atbilstību augstāk stāvošam normatīvajam aktam -  likumam "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā".

Ar minēto likumu, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. pants izteikts jaunā redakcijā (stājās spēkā 2023. gada 1. jūlijā):

"33. pants. Minimālo ienākumu sliekšņi sociālās palīdzības sniegšanai

(1) Minimālo ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai nosaka procentuālā apmērā, noapaļotus līdz veseliem euro, no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk - ienākumu mediāna).

(2) Garantēto minimālo ienākumu slieksnis ir 20 procenti no ienākumu mediānas.

(3) Trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 50 procenti no ienākumu mediānas.

(4) Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

(5) Minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā - koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā - koeficientu 0,7." (stājas spēkā 2023. gada 1. jūlijā).

 

Saistošo noteikumu pilns teksts pieejams ŠEIT

Jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Mārupes novada Sociālo dienestu