Biedrība “Pierīgas partnerība” izstrādājusi sabiedrības virzītu attīstības stratēģiju 2023. -2027. gadam Mārupes un Olaines novados

06.07.2023.

Vietējā rīcības grupa, biedrība “Pierīgas partnerība”, uzsākot darbu jau pērn, bet šogad, intensīvi iesaistot arī iedzīvotājus, uzņēmējus un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, ir izstrādājusi jaunu sabiedrības virzītas vietējās attīstības (SVVA) stratēģiju, lai piesaistītu LEADER finansējumu nākamajiem pieciem gadiem Mārupes un Olaines novados. 

Lai gan stratēģijas izstrādes process bija sarežģītāks nekā iepriekšējā periodā, jo nākamā perioda (2023. -2027. gads) pieejamais LEADER projektu finansējums teritorijai ir būtiski mazāks un bija jāsaprot svarīgākās atbalstāmās jomas un vajadzības, tomēr 2023. gada 29. jūlijā padomes sēdē stratēģija tika apstiprināta un iesniegta tālākai apstiprināšanai.

Administratīvā vadītāja Maija Bebre stāsta: “Mēs esam gandarīti par stratēģijas izstrādāšanu un ticam, ka tā kalpos kā pamats veiksmīgai attīstībai nākamajos gados. Arī ar mazām lietām var panākt lielu ietekmi, un LEADER iespēja ir kā tramplīns savai, uzņēmuma un līdz ar to arī teritorijas izaugsmei. Mēs esam pārliecināti, ka stratēģija veicinās inovācijas, sadarbību un labklājību Mārupes un Olaines novados.”

Biedrības uzdevums ir stiprināt vietējo ekonomiku, t.sk. viedu un ilgtspējīgu risinājumu ieviešanu, un veicināt sabiedrības, t.sk. vietējo kopienu, iesaistīšanos Olaines un Mārupes novadu  teritorijas attīstībā.

Lai noteiktu SVVA stratēģijas attīstības virzienus, biedrība “Pierīgas partnerība” izstrādes procesā apkopoja informāciju no interneta aptaujām, kā arī organizēja vietējā teritorijā fokusa grupas, sarunas un pasākumus, kuros piedalījās Mārupes un Olaines novada aktīvie iedzīvotāji, ģimenes, jaunieši, seniori, kopienu pārstāvji, uzņēmēji, pašvaldību pārstāvji, mājražotāji u.c. Darba grupās tika noskaidrotas tās vajadzības, ko nepieciešamas īstenot ilgtspējīgai teritorijas attīstībai. Tādējādi tika noteikta stratēģijas vīzija: Partnerības teritorija ir ekonomiski spēcīga teritorija, kurā dzīvo sabiedriski aktīvi iedzīvotāji. Savukārt šajā periodā ir noteikti divi pamatvirzieni jeb stratēģiskie mērķi: attīstīta viedā uzņēmējdarbība un attīstīta pilsoniska sabiedrība.

Biedrības “Pierīgas partnerība” kā vietējās rīcības grupas attīstības stratēģijas īstenošanas mērķis ir tādu projektu piesaiste un īstenošana, kas veicina viedu risinājumu ieviešanu uzņēmējdarbībā, sekmē kopienu attīstību un veicina sabiedrības, t.sk. jauniešu iesaisti sabiedrisko aktivitāšu dažādošanā, t.sk. attīsta kultūras, sporta, sociālo pakalpojumu piedāvājumu, rīko aktivitātes, kas veicina iedzīvotāju izpratni par videi draudzīgiem risinājumiem un brīvprātīgo darbu.

Šobrīd jaunā stratēģija ir iesniegta Zemkopības ministrijai, pieteikumu pieņemšana plānota nākamajā gadā.

Stratēģija pieejama: www.ej.uz/PP_SVVA23-27

Biedrība „Pierīgas partnerība” ir vietējā rīcības grupa, kas darbojas Mārupes un Olaines novadu teritorijā. Apvienojam pašvaldības, nevalstisko organizāciju un uzņēmējdarbības pārstāvjus, lai kopīgiem spēkiem veicinātu teritorijas attīstību un uzlabotu iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Vairāk: www.pierigaspartberiba.lv  

Biedrība “Pierīgas partnerība”