Stājies spēkā grozījums saistošajos noteikumos par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību

20.04.2023.

2023. gada 20. aprīlī stājušies spēkā saistošie noteikumi Nr. 12/2023 "Grozījums Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Mārupes novadā"".

Grozījums veikts Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Mārupes novadā", 17.1. punktu izsakot jaunā redakcijā:

"Saistošo noteikumu 15. punkts nav piemērojams, ja nekustamā īpašuma īpašnieks Centrālajā pārvaldē iesniedz iesniegumu, kam pievienota Valsts zemes dienesta izsniegta informācija par pasūtījuma reģistrāciju, kas apliecina, ka būvatļaujas derīguma termiņa laikā ir uzsākta attiecīgās būves pieņemšanas ekspluatācijā procedūra."

Šāda grozījuma izdošanas mērķis ir novērst situācijas, kad nekustamā īpašuma īpašniekam tiek piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme, gadījumos, kad izdotās būvatļaujas derīguma termiņa laikā īpašnieks ir vērsies Valsts zemes dienestā un uzsācis būves kadastrālās uzmērīšanas procesu, bet kapacitātes problēmu dēļ Valsts zemes dienests nespēj nodrošināt savlaicīgu būvju kadastrālās uzmērīšanas procesu.

Saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.6 daļu būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē ne vēlāk kā līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim, no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

1) būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

2) būves kadastrālās vērtības.

Pašvaldība 2021. gada 29. septembrī ir noteikusi tiesības aplikt būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma piemērošanas kārtību Mārupes novadā".


Sabiedrības mērķgrupas, uz kurām attiecināms Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas un juridiskas personas, kuras ir izņēmušas būvatļauju, lai Mārupes novada administratīvajā teritorijā uzbūvētu ēku (būvi) un būvatļaujas derīguma termiņa laikā ir iesniegušas Valsts zemes dienestā pieteikumu par ēkas (būves) kadastrālās uzmērīšanas lietas sagatavošanu, lai to nodotu ekspluatācijā.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums labvēlīgi ietekmēs nekustamā īpašuma īpašniekus, jo netiks piemērota nekustamā īpašuma nodokļa paaugstinātā likme, ja būvatļaujas termiņa laikā īpašnieks būs vērsies Valsts zemes dienestā, lai pasūtītu būves kadastrālās uzmērīšanas lietu un varētu būvi nodot ekspluatācijā.