Jaunumi bibliotēkās

13.04.2023.

Mazcenas bibliotēkā aizritējusi tikšanās ar Inesi Prisjolkovu

16. martā Mazcenas bibliotēka (Mazcenu alejā 33/3, Jaunmārupē) rīkoja tikšanos ar rakstnieci un pozitīvās domāšanas un attieksmes centra “Pavasara studija” vadītāju Inesi Prisjolkovu. Pasākums bija plaši apmeklēts un aizritēja ļoti sirsnīgā gaisotnē. Klausoties Ineses stāstījumā par grāmatu tapšanu, tika izrunātas visdažādākās tēmas – par laimi un mīlestību, par to, kā iemīlēt sevi un celt pašapziņu, kā 100 dienās iespējams mainīt ieradumus. Pasākuma dalībnieki neslēpa gandarījumu par jauniegūtajām atziņām un motivāciju pašiem kļūt laimīgiem un mīlestības piepildītiem ikdienas dzīvē.

Ēnu dienā Piņķos skolēni iepazīst profesijas - bibliotekārs un rakstnieks

5. aprīlī Mārupes novada bibliotēkā (Piņķos) viesojās vairāk nekā divdesmit Babītes vidusskolas pirmklasnieki, kuri izzināja bibliotekāra profesiju, grāmatu apstrādes īpatnības, bibliotēkas telpas un pakalpojumus. Tāpat skolēniem bija iespēja piedalīties bibliotekāru sagatavotā spēlē, klausīties pasaku un iepazīt rakstnieka un grāmatas radīšanas darbu.

Foto

Foto

Lieldienu dekoru darbnīcā tapuši svētku rotājumi

5. aprīlī Mārupes novada bibliotēkā skolotājas Ivetas Budes vadībā notika radošā meistarklase “Lieldienu dekori”. Interesentiem bija piedāvāti trīs dekoru varianti – stiepļu vainadziņš, kas jāaptamborē un jāizrotā ar spalviņām, oliņām un citiem materiāliem; koka ripiņā iestiprinātas sniegpulkstenītes no izolona materiāla; paliela izmēra puķe no izolona materiāla ar pamatnīti. Izdevās radoši un skaisti dekori.

Foto

Foto

Foto

Piņķos viesojās rakstniece Zane Zusta

28. martā Mārupes novada bibliotēkā viesojās rakstniece Zane Zusta. Autore stāstīja par savu bērnību Liepājā, studiju laiku un darba gaitām. Pirmie rakstniecības mēģinājumi aizsākās astoņu gadu vecumā, kad, konkurējot ar  brāli, veidoja pati savu ģimenes avīzi. Dienasgrāmatas rakstīšana, trīspadsmit gados pieteikšanās Liepājas avīzē “Kurzemes Vārds”, lai rakstītu par jauniešu lietām, žurnālistikas studijas Rīgas Stradiņa universitātē pamazām pavēra iespējas uzsākt darba gaitas rakstniecībā medijos un sabiedriskajās attiecībās. Literatūrā debitējusi 2015. gadā ar grāmatu bērniem “Ucipuci”. Zane raksta gan bērniem, gan pieaugušajiem. Satura centrā – cilvēks, emocijas, domāšana. Divas bērnu grāmatas nominētas konkursos  "Zelta Ābele", “Latvijas Literatūras gada balva 2017“. Populārākie izdevumi pieaugušo auditorijai: “Tarakāni manā galvā” un “Tarakāni tavā galvā”, kurā ietvertie stāsti pārtapuši par televīzijas seriālu. Tāpat vairākus gadus autore izdot žurnālu “Ucipuci” bērniem (3+).  Zanes darbi ir tulkoti lietuviešu, igauņu, ķīniešu valodā. Vairāk par rakstnieci: www.literatura.lv. Sarunas ieraksts pieejams bibliotēkas Facebook kontā – ziņu joslā.

Salas pagasta bibliotēka atver jaunu vēstures lappusi

Kā liecina rakstītais Jūrmalas un tās apkārtnes vēstures pārzinātāja Pētera Beltes (1862-1945) grāmatā „Rīgas Jūrmalas, Slokas un Ķemeru pilsētas ar apkārtni”, tagadējā Salas pagasta teritorijā 19./20. gadsimta mijā ritēja rosīga kultūras dzīve - līdz ar baznīcas iesvētīšanu, skolu atvēršanu, kora nodibināšanu, dažādu svētku sarīkošanu. 1903. gadā Salā nodibināta bibliotēkas biedrība, kas kļuva par pagasta sabiedriskās dzīves centru. Tai atvēlētas telpas pagasta namā.

Kā Salas pagasta bibliotēka tā oficiāli darbojas kopš 1946. gada 15. janvāra, par ko liecina arī pirmais ieraksts pirmajā inventāra grāmatā.

Salas pagasta pirmais bibliotekārs bija Andrejs Bindars. Atmiņu liecībās šis cilvēks aprakstīts kā ļoti darbīgs. Viņš veica arī arodbiedrības līdera un kasiera pienākumus. Vēlāk bibliotēkas darbu uzņēmās Hilda Samunova. Tālākos gadus par bibliotekāri Salas pagastā strādāja Vallija Šalajeva, kura vēlāk strādāja Rīgas rajona Babītes pagasta bibliotēkā. Neilgu laiku par Salas pagasta bibliotekārēm strādāja Maija Andersone un Daiga Ozola. Par bibliotekāri strādāja arī Daina Kužuma, kuru dzīves gaitas aizveda uz Rīgu, tāpēc no Salas pagasta kluba darbinieces pienākumiem uz bibliotēku tika aizvilināta „jaunā speciāliste” (toreizējais oficiālais statuss) Veneranda Palmane.

Vandiņa, kā viņu pazina un dēvēja pagasta ļaudis, par bibliotekāri nostrādāja vairāk nekā 30 gadu. Ar lielu mīlestību Vanda vienmēr runāja par saviem lasītājiem, par to savstarpējo labās enerģijas apmaiņu, kas notiek bibliotēkā. Bibliotēkā  tika kuplināta arī vietējā kultūras dzīve, tiekoties ar cienītiem un interesantiem cilvēkiem. Piemēram, ar dramaturgu Gunāru Priedi. Ar melno humoru Vandiņa atcerējās pārcelšanos no vecajām pagastmājas telpām uz jaunuzcelto skolu 1991. gadā. Arī jaunajās telpās turpinājās bibliotēkas tradīcijas tikties ar literātiem, piemēram, Skaidrīti Kaldupi. Šajā laikā bibliotēkā iedibināta “Grāmatu draugu” tradīcija: trūcīgajos pagasta finanšu apstākļos mēnesī viena vai divas ļoti iekārotas grāmatas tika iegādātas par personīgajiem līdzekļiem.

Lasītāji, kuri toreiz skolā tikai sāka mācīties burtus, nu jau paši kļuvuši par vecākiem.  Pierasts, ka Spuņciemā bibliotēka un skola ir kā viens veselums. „Skolas cilvēks” bija arī Daina Auziņa, kura pēc V.Palmanes aiziešanas pensijā cenšas būt noderīga saviem pagasta ļaudīm un palīdz uzturēt pagastā lasītprieku.

Laikam ejot, bibliotēka atradusies vairākās vietās. Kopš 2009. gada 1. jūlija, kad tika  izveidots Babītes novads, apvienojot Babītes un Salas pagastus, vienā struktūrā tika arī novada bibliotēkas. 2010. gada 23. jūlijā Salas pagasta bibliotēka mainīja telpas, pārvietojoties no skolas otrā stāva uz pirmo stāvu. Laika gaitā arī darbs bibliotēkās mainījās, kļuva mūsdienīgāks, dinamiskāks - tajā ienāca datortehnika (datori, printeri, kopētāji), elektroniskās datubāzes, kopkatalogs. Bibliotēkā sāka strādāt arī bibliotekāre Inese Liepa.

2021. gada 1. jūlijā pēc administratīvi teritoriālās reformas stāšanās spēkā Salas un Babītes pagasti tika pievienoti Mārupes novadam. Salas bibliotēka kļuva par vienu no trim (tostarp arī Babītes bibliotēka un Mazcenas bibliotēka) Mārupes novada bibliotēkas (Piņķos) filiālēm.

2023. gadā 6. martā Salas bibliotēka pārgāja no Salas sākumskolas uz Spuņciema sporta halles telpām – gaišām, renovētām. Jaunā adrese: Mazā Spuņciema iela 2, Spuņciems, Salas pagasts, Mārupes novads.

Bibliotēkas „piedzīvojumi” turpinās…

No 1. maija Babītes bibliotēkai mainīts darba laiks

Lai palielinātu strādājošo bibliotēkas lietotāju iespējas apmeklēt bibliotēku, Babītes bibliotēkai (Liepu alejā 17, Babītē) ar šā gada 1. maiju mainīts darba laiks: pirmdienās – 10.00-18.00; otrdienās – 10.00-19.00; trešdienās – 9.00-17.00; ceturtdienās –9.00-18.00; piektdienās –9.00-15.00; pirmajā mēneša sestdienā – 10.00-14.00. Pārējā laikā bibliotēka ir slēgta. Mēneša pirmā trešdiena* noteikta kā spodrības un metodiskā diena, kad bibliotēka apmeklētājiem ir slēgta (grāmatu higiēnas un bibliotekāru izglītošanās nolūkos).

*17. maijā novada publiskās bibliotēkas būs slēgtas semināra norises dēļ

Saistībā ar novadpētniecības semināru, ko Mārupes novada bibliotēka un filiāles organizē  Pierīgas reģiona bibliotekāriem sadarbībā ar reģiona galveno bibliotēku – Salaspils novada bibliotēku -, visām novada publiskajām bibliotēkām metodiskā diena nākamajā mēnesī tiek pārcelta uz 17. maiju. Šajā datumā bibliotēkas apmeklētājiem būs slēgtas. Atvainojamies par sagādātajām neērtībām!

Bibliotēka ir vieta, kur var uzzināt, mācīties, izklaidēties un pētīt. Laipni aicinām!

Vairāk par aktuālo vienkopus: Mārupes novada bibliotēkas sociālajos kontos Facebook un Instagram.

Mārupes novada bibliotēka