Mārupes Kultūras nama VPDK “Krustu šķērsu” izdejo savu krāšņo koncertu un turpina būt nelokāmi Ukrainas atbalstam

25.02.2023.

2023. gada 25. februārī Mārupes Kultūras namā Mārupes Kultūras nama vidējas paaudzes deju kolektīvs (turpmāk – VPDK) “Krustu šķērsu” kopā ar deju draugiem izdejojuši latviešu deju tradīcijām bagātu koncertu “Skan novadi dancojot”.

Koncertā piedalījās: Mārupes Kultūras nama VPDK “Krustu šķērsu”, vidējās paaudzes deju kolektīvs "Saule", jauniešu deju kolektīvs "Skulte" un jauniešu deju kolektīvs "Saule". Mārupes Kultūras nama saime saka paldies ikvienam koncerta dejotājam par dzīvespriecīgo un apburošo latviešu tautas deju koncertu!

Kā saka VPDK “Krustu šķērsu”, “Mūs apvienoja deja. Deja mūs aizrauj, vilina ar koncertiem, liek sanākt kopā uz mēģinājumiem, satuvina un dod enerģiju, deja jau ir kļuvusi par mūsu dzīvesveidu. Mēs esam tik dažādi, katrs ar savu ikdienas dzīves ritmu, prieku, pārdzīvojumiem un rūpēm. Kāds tikai kolektīvā uzsāka savus pirmos deju soļus, kāds mēģināja atcerēties, kā tas bija pie jauniešiem, vēl kāds nāca ar pārliecību. “Mums vēl nav pagātnes stāsta, mēs to tikai tagad sākam veidot,” - ar šādiem vārdiem grupiņa entuziastu uzrunāja dejot gribētājus 2018. gada 28. septembrī un jau 2. novembrī pulcējāmies uz pirmo mēģinājumu. Šobrīd aiz muguras jau ir pirmie koncerti, pirmie panākumi un arī kāds uz skatuves sajaukts deju solis.  Esam lepni par paveikto. Pakāpeniski radām sava deju kolektīva tradīcijas, īstenojot savu misiju un turpinot iesākto ceļu uz mūsu mērķiem: dziesmu un deju svētki, festivāli, koncerti un ārzemju braucieni, bet mums ir arī vēl lielāki sapņi”.

Viena no šī brīža lielākajām VPDK “Krustu šķērsu” prioritātēm ir atbalsts Ukrainai.

Kā saka kolektīvs, Ukrainā notiekošais skar mūs visus, tāpēc arī VPDK “Krustu šķērsu” nevar palikt malā. Kolektīva dalībnieki un viņu ģimenes visa gada garumā aktīvi līdzdarbojas dažādās atbalsta aktivitātēs.

Sākotnēji gatavojām atbalsta pakas (pārtikas preces, pirmās nepieciešamības preces, saimniecības lietas), kas tika nogādātas Ukrainā. Garos ziemas vakarus pavadījām, veidojot aizsargtīklus. Kopīgiem spēkiem tika sapīti aptuveni 200 m2 aizsargtīklu.

Ziemassvētku laikā ar prieku iesaistījāmies “Dod pieci” akcijā, sniedzot 700 eiro atbalstu Ukrainas bēgļu bērniem Latvijā.

Janvārī, gatavojoties dziesmu un deju svētkiem, kopā ar  biedrību “Tavi draugi” cēlām “Gaismas pili” Ukrainai. Ziedojām gan sveces, gan skārdenes, gan piedalījāmies ar finansiālu (320 eiro) atbalstu ierakumu sveču vaska iegādei. Nogādājot saziedotās sveces un skārdenes biedrības “Tavi draugi” noliktavā, satikām Ukrainas iedzīvotājus, kas bija ļoti emocionāls brīdis. Sirsnība un dziļa pateicība sniedza motivāciju turpināt piedalīties atbalsta akcijās.

Pavisam nesen kopā ar Mārupes Kultūras nama kolektīviem vienojāmies kopīgā atbalsta akcijā, ziedojot preces, kas nepieciešamas Ukrainas bēgļiem. Mūsu kolektīvam tika uzticēts sagādāt ziepes un šampūnus, kas godam tika izdarīts. Preces 520 eiro vērtībā tika nogādātas atbalsta punktā Vecozolu ielā 45 (bij. 103), Tīrainē.

Ar šo nekas nebeidzas, mūsu atbalsts Ukrainai joprojām ir nepieciešams un to mums ikdienā atgādina mūsu pašu dejotājs Edgars Matēvičs. Edgars ir viens no tiem cilvēkiem, kurš aktīvi pats nogādā preces, automašīnas un citas nepieciešamās lietas Ukrainā. Viņš iedrošina un motivē arī citus kolektīva dejotājus pievienoties, un nu jau var teikt, ka ir izveidojusies stabila dejotāju kungu komanda, kas palīdz nogādāt nepieciešamo Ukrainā.

Nemainīgi darbojas bēgļu atbalsta punkts Mārupē, kurā neizsīkstoši atbalstu sniedz  mūsu dejotāja Zīle Ozoliņa-Šneidere. Zīle rāda piemēru, ka ikviens savā aizņemtībā var spēt atvēlēt laiku, lai palīdzētu, palīdzētu tiem, kuriem to šobrīd vajag visvairāk.  Vienotībā ir spēks! Slava Ukrainai! Uzvara Ukrainai!

Mārupes Kultūras nama VPDK “Krustu šķērsu”

Foto

Foto