Mazcenas bibliotēkā aizvadīta mauču meistarklase

16.02.2023.

Plakāts

16. februāra vakarā Mazcenas bibliotēkā notika pulsa sildītāju jeb mauču meistarklase. Sanākušās dalībnieces ar interesi noskatījās sagatavoto prezentāciju par mauču vēsturisko izcelsmi. Populārāki tie bijuši Kurzemes pusē. Izrādās, ka senākos laikos šīm roku sildošām aprocēm bijusi tīri praktiska nozīme. Tolaik maučus vilka uz linu krekla piedurknēm, kurām nebija aproču. Mūsdienās mauči piedzīvo renesansi, jo pilda arī dekoratīvas funkcijas gan pie tautastērpa, gan svētku tērpa.

Praktiskajā daļā dalībnieces izvēlējās sev tīkamākos rakstu paraugus un ķērās pie darba. Sekojot pasniedzējas ieteikumiem, drīz vien tapa pirmās rindiņas. Darbs prasa ļoti lielu rūpību un precizitāti, lai noslēgumā taptu vēlamais rezultāts. Kā iedvesmas avots pārsvarā tika izmantotas latviskās rakstu zīmes, kas pašadītajos rokdarbos kalpos kā vēstījums un aizsardzība ikdienā.

Visvairāk priecēja, ka dalībnieču vidū bija arī jaunā paaudze, kas ar lielu uzmanību un pacietību  vakara gaitā visam sekoja līdzi un mācījās darot. 

Foto

Foto

Foto