Par traucējošo smaku no SIA “Rīgas ūdens” bioloģiskās attīrīšanas stacijas “Daugavgrīva” dūņu laukiem 

04.07.2024.

Informējam, ka Mārupes novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) saņēmusi vairākas iedzīvotāju sūdzības, ka, iestājoties siltajam laikam, no  SIA “Rīgas ūdens” bioloģiskās attīrīšanas stacijas “Daugavgrīva” dūņu laukiem un dūņu krātuvēm “Vārnukrogs 2104” izplatās traucējoša kanalizācijai raksturīga smaka Babītes pagasta Spilvē, Babītē un Mežārēs.   

Pašvaldība savas kompetences ietvaros ir iesaistījusies un informējusi sabiedrību par situāciju un SIA “Rīgas ūdens” paredzamajiem risinājumiem, vienlaikus Pašvaldībai nav iespēju īstenot tiešus smaku novēršanas pasākumus, kas ir SIA “Rīgas ūdens” pienākums saskaņā ar izsniegto piesārņojošas darbības atļauju. Vēršam uzmanību, ka uz SIA “Rīgas ūdens” bioloģisko attīrīšanas staciju “Daugavgrīva” tiek pārsūknēti notekūdeņi no Rīgas pilsētas un lielas daļas Pierīgas pašvaldību teritorijas, šajās iekārtās nonāk arī daļa notekūdeņu no Spilves ciema, un attiecīgi attīrīšanas procesā radušās dūņas tiek izvestas uz dūņu laukiem, kur tiek apstrādātas turpmākai izmantošanai. Vērtējot ietekmes plašākā mērogā, šādi organizējot sadzīves notekūdeņu apsaimniekošanu, tiek samazināts (nevis radīts) vides piesārņojums, un, arvien uzlabojot tehnoloģijas dūņu pārstrādei, tiek samazināts arī smakas piesārņojums.  

Šā gada 26. jūnijā tika saņemts SIA “Rīgas ūdens” plašāks skaidrojums par ilgtermiņa un īstermiņa pasākumiem saistībā ar dūņu lauku un krātuves uzlabošanas pasākumiem: 

 “Šobrīd SIA “Rīgas ūdens” ir uzsākusi darbu pie augstākās sarežģītības projekta, kura ietvaros tiks pārbūvēts bioloģiskās attīrīšanas stacijas (turpmāk – BAS) “Daugavgrīva” metāntenku parks, vienlaicīgi projekta realizācijas procesā nodrošinot nepārtrauktu, drošu un kvalitatīvu notekūdeņu attīrīšanu (turpmāk – Projekts). Pēc minētā Projekta realizācijas (metāntenku parka pārbūves) BAS “Daugavgrīva” attīrīšanas procesā radušās dūņas vairs netiks izvestas uz dūņu laukiem un dūņu krātuvēm Vārnukrogā, tādējādi smaku izplatību dūņu krātuvju apkaimē pilnībā neitralizējot. Pašlaik Projekta ietvaros ir izstrādāts pilnā apjomā būvprojekts un tiek organizētas iepirkumu procedūras būvprojektā paredzēto būvdarbu realizācijai. Ņemot vērā to, ka SIA “Rīgas ūdens” ir Latvijā lielākās notekūdeņu attīrīšanas stacijas īpašnieks, sekmīgai iepirkumu organizēšanai SIA “Rīgas ūdens” ir veikusi būvniecības tirgus dalībnieku apzināšanu un konstatējusi, ka līdzvērtīgu iepirkuma priekšmetam objektu būvniecība Latvijā līdz šim nav veikta, savukārt citās Eiropas Savienības valstīs – kā Polijā, Vācijā, Dānijā un citās – šādu līdzvērtīgu iepirkuma priekšmetam atbilstošu objektu būvniecība ir veikta dažādos laika periodos. Minētais norāda uz to, ka Projektā paredzēto būvdarbu realizācija bez ārvalstu speciālistu un uzņēmumu piesaistes nav iespējama, kas padara sarežģītāku un laikietilpīgāku iepirkumu organizēšanas procesu. Ņemot vērā būvprojekta sarežģītību un iespējamo risinājumu problemātiku, Projekta ietvaros veicamo būvdarbu izpildes termiņš ir 50 mēneši, kas atbilst arī citās valstīs tik apjomīgu un līdzvērtīgu objektu būvdarbu realizācijas laikam. 

Plānotie ilgtermiņa risinājumi ir vērsti uz ilgtspējību – visas dūņas ir plānots izmantot energoefektīvi, pārstrādājot tās biogāzē, un pēcapstrādes atlikušās dūņas izmantot lauksaimniecībā. 

Attiecībā uz īstermiņa risinājumiem līdz sekmīgai Projekta realizācijai SIA “Rīgas ūdens” informē, ka dūņu krātuvē Vārnukrogā veic nepārtrauktu smaku emisiju monitoringu, kā arī apzina un realizē visus iespējamos modernākos tehnoloģiskos risinājumus smaku mazināšanai un, ievērojot Valsts vides dienesta Atļauju pārvaldes izsniegtās B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas Nr. RI19IB0008 nosacījumus, traucējošu smaku izplatības ierobežošanai pavasara-vasaras-rudens periodā (no aprīļa līdz oktobrim ieskaitot) veic smaku neitralizējoša līdzekļa izsmidzināšanu virs dūņu krātuves Vārnukrogā.  

SIA “Rīgas ūdens” informē, ka šobrīd jaunu neapstrādātu dūņu izkraušana dūņu krātuvē netiek veikta, to plānots novirzīt kompostēšanas procesiem. Lai samazinātu dūņu bioloģisko aktivitāti, tehnoloģisko risinājumu klāstā ir rasts jauns papildus smaku neitralizējošs līdzeklis (ķīmiskais reaģents POLIFLOCK BIO X2), kas paredzēts smaku koncentrācijas samazināšanai bioloģisko un rūpniecisko dūņu ražošanas, pārvietošanas un apstrādes procesos, un 2024. gada jūnijā ir uzsākta dūņu krātuvē Vārnukrogā esošo dūņu apstrāde ar minēto papildu reaģentu. SIA “Rīgas ūdens”  ir uzsākusi pārrunas ar ārvalstu ražotājiem par potenciālu krātuves tukšošanu vai pārklāšanu ar ūdens un smaku necaurlaidīgu membrānu, piemērojot ārvalstu pieredzi līdzīga veida ražotnēs, kas kalpos kā papildu risinājums līdz būvdarbu Projekta realizācijai. Pēc pārrunu realizācijas tiks veikta piemērotāko risinājumu un tehnisko noteikumu saskaņošana ar Valsts vides dienestu.” 

Iedzīvotāju saņemtās sūdzības tiek izvērtētas un nodotas Valsts vides dienestam, lūdzot sniegt informāciju par traucējošās smakas novēršanas pasākumiem. Esam uzrunājuši Valsts vides dienestu un lūguši iesaistīt Pašvaldības speciālistus arī SIA “Rīgas ūdens” un Valsts vides dienesta sanāksmēs par smaku piesārņojuma neitralizāciju utt.  Pirmā šāda sanāksme plānota šā gada jūlijā. 

Atkārtotu sūdzību gadījumā Valsts vides dienests aicina iedzīvotājus ziņot par konstatētajiem pārkāpumiem vides jomā, zvanot uz vienotā zvanu centra diennakts tālruņa numuru 26338800, kā arī ziņot, izmantojot mobilo aplikāciju “Vides SOS”. 

Ziņu sagatavoja  

Mārupes novada pašvaldības  

Attīstības un plānošanas pārvalde  

pēc SIA “Rīgas ūdens” un Valsts vides dienesta sniegtās informācijas