Mārupes vidusskolas skolēni iepazīst dažādas profesijas

13.05.2019.

No 4.līdz 30.aprīlim Mārupes vidusskolas 5.-8. klašu skolēni karjeras pasākuma programmas „Kēkss ar profesionāli” ietvaros tika iepazīstināti ar dažādām profesijām.

Ievērojot skolēnu izteiktās vēlmes, skolēniem bija iespēja meistarklašu veidā izmēģinātu savas iemaņas un pārbaudīt savu interesi par stjuarta, profesionāla sportista, grafikas dizainera, medmāsas, medbrāļa, friziera, viesmīļa, pavāra, radio dīdžeja, IT speciālista profesijām.

Arī šogad Mārupes vidusskolā viesojās Air Baltic stjuarti, iepazīstinot skolēnus ar stjuarta profesiju. Skolēniem tika sagatavota prezentācija par kompānijas darbības principiem, pasažieru apkalpošanas prasmēm, drošības prasībām. Skolēniem tika sniegti paraugdemonstrējumi, kā izmantot skābekļa masku un glābšanas vesti. Skolēni varēja uzdot stjuartiem sev interesējošus jautājumus un saņemt informāciju par darba iespējām.

Rīgas 1. medicīnas koledžas pasniedzējs dakteris Lācis ar studentēm - topošajiem ārstu palīgiem, skolēniem bija sagatavojis praktiskus uzdevumus pirmās palīdzības sniegšanā. Skolēni izmēģināja savas prasmes, pārsienot  brūces ar marles saiti, izmēģināja, kā praktiski palīdzēt un ko konkrēti darīt brīdī, kad cietušais ir aizrijies. Vienlaikus skolēni izmēģināja uz manekena atdzīvināšanas pasākumus sirds apstāšanās gadījumā.

Profesionālās skaistuma skolas friziere Zane skolēnus iepazīstināja ar friziera profesiju, skolēniem  pastāstot par matu sakārtojuma veidiem, matu veidošanas līdzekļiem un profesijas niansēm. Skolēni praktiski darbojās, izmēģinot dažādus bižu pinumu veidus meitenēm. Zēni, savukārt, izmēģināja savus spēkus matu sakārtojumu veidošanā, talkā ņemot matu veidošanas līdzekļus un dažādas matu veidošanas tehnikas,  atbilstoši matu tipam un vēlamajam matu sakārtojumam.

Restorāna “Hercogs” direktors Oskars Evaltovičs iepazīstināja skolēnus ar viesmīļa profesiju, novadot meistarklasi viesmīļa profesijā, galda klāšanā atbilstoši ēdienkartei un pasākuma veidam, izmantojot atbilstošus galda klāšanas piederumus. Restorāna viesmīlis demonstrēja, kā apkalpot viesus, kā rīkoties, atbilstoši lietišķajai etiķetei, un veidot pozitīvu saskarsmi ar viesi.

SIA "Mapon" valdes loceklis Ingus Rūķis skolēnus iepazīstināja ar IT profesiju, pastāstot, kur var apgūt minēto profesiju, kādas iemaņas nepieciešamas, lai strādātu šajā profesijā.  Vienlaikus Ingus Rūķis novadīja meistarklasi IT profesijā, skolēniem bija sagatavots praktisks uzdevums uzrakstīt algoritmu, kā uzsmērēt Nutella maizi. Katra grupa nolasīja savu algoritmu un Ingus Rūķis demonstrēja skolēnu uzrakstītās darbības, tādējādi uzsverot spēju precīzi un pareizi formulēt darbības, lai nonāktu līdz  gala rezultātam.  Atraktīvā veidā skolēniem tika novadīta meistarklase programmēšanas pamatos.

Savukārt, kafejnīcas “Burger Bulka” valdes locekle Evija Elziņa un šefpavārs skolēnus  iepazīstināja ar pavāra profesiju, novadot meistarklasi ēdiena gatavošanas pamatos. Skolēni šefpavāra pavadībā pagatavoja burgerus, ievērojot ēdienu gatavošanas tehnoloģisko procesu un savstarpējo saderību, personiskās higiēnas un vispārējās darba higiēnas prasības darbā ar pārtikas produktiem.

Radio “Pieci.lv” personības Linda Samsonova un Aleksis Vilciņš skolēnus iepazīstināja ar radio dīdžeja un producenta profesijām. Skolēniem bija iespēja uzzināt, kā top raidījums, kā notiek mūzikas izvēle, kā būt vienmēr labā noskaņojumā. Linda un Aleksis skolēniem bija sagatavojuši iespēju izmēģināt dažādus vingrinājumus runas prasmju uzlabošanai, kurus paši ikdienā aktīvi izmanto. Skolēni varēja uzdot sev interesējošus jautājumus un tikt pie autogrāfa.

Aigars Mamis iepazītināja skolēnus ar  grafikas dizainera  profesiju.  Skolēni veidoja savam vārda burtam logo, uzsverot savas personības raksturīgākās iezīmes un atainojot tās savā vārda logo.

Sirsnīgs paldies visiem “Kēkss ar profesionāli” meistariem par iespēju skolēniem izmēģināt savas prasmes un iemaņas dažādo profesiju pasaulē, izvēloties savu karjeras ceļu!

 

Pasākums notika projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.