Ar koncertu un izstādi atzīmēta Eduarda Pāvula 95. jubileja

08.07.2024.

7. jūlijā Mārupes novada pašvaldības Babītes Kultūrizglītības centra filiālē “Vietvalži” Salas pagastā norisinājās aktiera Eduarda Pāvula 95. dzimšanas dienai veltīts pasākums.

E. Pāvula dzimšanas dienu “Vietvalžos” ar lielāku vai mazāku pasākumu atzīmē ik gadu – vai tā būtu filma, koncerts vai izstāde, jūlija sākums vienmēr ir veltīts izcilajam aktierim. Šī gada pasākums bija iecerēts kā īstas dzimšanas dienas svinības – ar svētku torti un jubilāram veltītiem suminājumiem. Lai viesiem būtu iespēja pakavēties atmiņās par Eduarda Pāvula laikabiedriem, īpašie viesi Raitis Zapackis un Renāts Vanags dāvāja sirsnīgu koncertprogrammu “Ziedonim Purvam 100”, kurā skanēja R. Paula, M. Vilcānes un citu pazīstamu kultūras personību atmiņu ieraksti un dziesmas ar Z. Purva vārdiem. Tika atklāta arī izstāde “Laikabiedri. Partneri.”, kas veltīta E. Pāvula kolēģiem un citiem tuviem cilvēkiem, kas veidojuši viņu tādu, kā skatītājiem bijis lemts Meistaru iepazīt filmās un izrādēs. Izstāde iekārtota kā darba process muzejā vai teātra kritiķa darba kabinetā – neskaitāmas grāmatas, piezīmes, raksti, fotogrāfijas, teātru programmiņas. Lielāko daļu no tā ir atļauts ņemt rokās, pašķirstīt, iepazīt tuvāk. Ir arī kluss stūrītis, kur var uzkavēties ilgāk un palasīt kādu no grāmatām. Izstādē ir apskatāmi arī vairāki interesanti priekšmeti no “Vietvalžu” krājuma – 1990. gadā Rīgas pils Svētā Gara tornī plīvojušais karogs, Eduardam Pāvulam adresēti apsveikumi, ugunsdzēsēju ķivere, kas māksliniekam dāvināta 50. jubilejā.

Eduarda Pāvula memoriālās izstādes pastāvīgajā ekspozīcijā līdz 1. septembrim apskatāma Laimdoņa Grasmaņa gleznotais aktiera portrets, kuru izstādīšanai laipni atvēlēja mākslinieka meita, mārupiete Ilze Būmane. 

Iekārtota darbu izstāde uz molbertiem izstāžu zālē

Cilvēku pulks koncertā zālē

Svētku kūka pasākumā ar ogām un augļiem