Mārupes novada pašvaldības policija ziņo par paveikto jūnijā

02.07.2024.

Laika posmā no 1. līdz 30. jūnijam Mārupes novada pašvaldības policijas dežūrdaļa ir saņēmusi un apkalpojusi 196 izsaukumus.

  • Tika saņemts izsaukums uz Salas pagastu, kur, veicot zemes darbus, ir atrasts sprādzienbīstams objekts. Nekavējoties ierodoties notikuma vietā, informācija apstiprinājās. Pēc pirmatnējām pazīmēm tas bija Otrā pasaules kara lādiņš. Uz notikuma vietu tika izsaukti speciālie dienesti, kuri, ievērojot drošības pasākumus, objektu pārveda neitralizācijai.
  • Tika saņemts izsaukums uz Babīti, kur nepieciešama palīdzība NMPD darbiniekiem agresīva pacienta nogādāšanai uz stacionāru. Nekavējoties ierodoties notikuma vietā, policijas darbinieki, izvērtējot situāciju, sniedza atbalstu personas nogādāšanai ārstniecības iestādē.
  • Tika saņemts izsaukums uz Mārupi, kur pie kāda lielveikala persona alkohola reibumā uzvedas neadekvāti un traucē veikala apmeklētājiem. Nekavējoties ierodoties notikuma vietā, informācija apstiprinājās. Ņemot vērā, ka persona neņēma vērā policijas darbinieka likumīgās prasības pārtraukt savas prettiesiskās darbības, tā tika aizturēta un saukta pie administratīvās atbildības.
  • Tika saņemta informācija, ka Babītē publiskā vietā kāda persona ir neadekvātā stāvoklī bez virsdrēbēmNekavējoties ierodoties notikuma vietā, informācija apstiprinājās. Ņemot vērā, ka personai bija redzamas psihiska rakstura veselības problēmas, tā tika nodota NMPD darbiniekiem, kuri to hospitalizēja.
  • Tika saņemta informācija, ka Mārupē gar privātīpašumiem staigā aizdomīga persona. Nekavējoties ierodoties notikuma vietā, policijas darbinieki ievēroja personu, kura atbilda nosauktajām pazīmēm. Persona uz policijas darbinieku uzdotajiem jautājumiem nevarēja skaidri atbildēt. Pēc personas pārbaudes tika saņemta informācija, ka tā atrodas policijas izsludinātā meklēšanā saistībā ar noziedzīgu nodarījumu. Persona tika aizturēta un nodota Valsts policijas darbiniekiem.
  • Tika saņemta informācija, ka Babītē daudzīvokļu mājas kāpņu telpā ir iemitinājusies kāda persona bez noteiktas dzīves vietas. Nekavējoties ierodoties notikuma vietā, informācija apstiprinājās. Persona paskaidroja, ka tai nav kur pārnakšņot, tādēļ iegājusi siltumā kāpņu telpā.  Pēc personas pārbaudes, tai tika izskaidrots, ka nav pieļaujama nakšņošana svešā īpašumā bez īpašnieku atļaujas. Lai persona nepaliktu bezpalīdzīgā stāvoklī, tā tika nogādāta patversmē.
  • Tika saņemts izsaukums uz Mārupi, kur kāds vadītājs automašīnu ar iekšdedzes dzinēju bija novietojis stāvēšanai vietā, kura paredzēta elektromobiļu uzlādei. Ņemot vērā, ka automašīnas vadītājs neatradās uz vietas policijas darbinieks pieņēma lēmumu par soda piemērošanu par ceļu satiksmes noteikumu prasību neievērošanu.

Laika posmā no 1. līdz 30. jūnijam Mārupes novada pašvaldības policijas amatpersonas uzsāka un pieņēma lēmumu 112 administratīvā pārkāpuma lietā:

  • Par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu publiskā vietā – 3;
  • Par sabiedriskās kārtības traucēšanu – 3;
  • Par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu – 1;
  • Par Dzīvnieku aizsardzības likuma pārkāpumiem – 4;
  • Par apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu – 39;
  • Par Ceļu satiksmes likuma pārkāpumiem  – 29;
  • Par Bērnu tiesību aizsardzības likuma pārkāpumiem – 1;
  • Par Tabakas izstrādājumu aprites likumu – 1;
  • Par Saistošo noteikumu pārkāpumiem – 31.

Saskaņā ar Mārupes novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 48/2022 „Ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošana un noformēšana Mārupes novadā” nekustamā īpašuma īpašniekam vai, ja tāda nav, tiesiskajam valdītājam ir jānodrošina uzrakstu un māju numerācijas plāksnes izgatavošana un uzstādīšana savā īpašumā, ievērojot šādus nosacījumus:

  • ēkas numura plāksnes apakšējā daļā jānorāda īpašuma piederība – „privātīpašums” vai īpašnieka uzvārds, vai juridiskās personas nosaukums;
  • ēkas numerācijas plāksne ir uzstādāma 2,5 m augstumā no zemes (skaitot līdz plāksnes augšējai malai), to izvietojot redzamā vietā.

Mārupes pagastā:

uzrakstu un māju numerācijas plāksnes izgatavojamas tumši zaļā krāsā (numurs  5050-G  NCS sistēmā);

  • uzrakstu šrifts balt helvetica bold CE baltā krāsā;
  • ēku numerācijas plāksnes izmērs - 320 x 220 mm, ielu un lauku mājas nosaukuma plāksnes izmērs - 160 x 560 mm.

Babītes un Salas pagastā:

  • uzrakstu un māju numerācijas plāksnes izgatavojamas zilā krāsā (numurs RAL 5013 NCS sistēmā);
  • uzrakstu šrifts: Oswald, cipariem: Oswald BoldCE baltā krāsā;
  • ēku numerācijas plāksnes izmērs - 320 x 220 mm, ielu un lauku mājas nosaukuma plāksnes izmērs (augstums x platums) 160 x 640 mm

Pašvaldības policija informē, ka regulāri tiek saņemti izsaukumi un sūdzības par klaiņojošiem un agresīviem suņiem, tādēļ vēlamies atgādināt, ka suņa īpašnieka pienākums ir rūpēties par mājdzīvniekiem un nepieļaut to klaiņošanu. Visiem suņiem, sasniedzot sešu mēnešu vecumu, ir jābūt reģistrētiem Lauksaimniecības datu centrā. Suņi, kuri ir reģistrēti, klaiņošanas gadījumā netiek nogādāti patversmē, jo pašvaldības policijai ir iespēja noskaidrot īpašnieku un to nodot īpašniekam, neradot īpašniekam papildu izmaksas par patversmes pakalpojumiem. Lūgums ievērot šīs prasības un atbildīgi izturēties pret likumā noteiktajiem pienākumiem.


Saskaņā ar Mārupes novada pašvaldības domes saistošo noteikumu Nr. 32/2023 (Mārupes novada sabiedriskās kārtības noteikumi) 4.3 punkta prasībām, ir aizliegts transportlīdzekli novietot stāvēšanai zaļajā zonā, izņemot specializēto dienestu transportlīdzekļus dienesta kompetencē esošo darbību veikšanai. Mārupes novada pašvaldības policija informē, ka par šo aizlieguma neievērošanu transporta līdzekļa vadītājs tiek saukts pie administratīvās atbildības.

Mārupes novada pašvaldības policija