Maija noslēgumā Carnikavā aizvadīts EXIT RĪGA tūrisma seminārpārgājiens “Dabā – viegliem soļiem”

07.06.2024.

Pasākuma formāts un saturs bija veidots tā, lai seminārs būtu interesants ikvienam, kam patīk ceļot un atrasties dabā. Tādēļ tas notika piektdienas novakarē un ietvēra gan tradicionālo lekciju daļu, gan aktivitātes un praktiskus padomus kā atpūsties, izkustēties un gatavot brīvā dabā. Noslēgumā visiem bija iespēja baudīt meditāciju un izjust kā daba var palīdzēt atbrīvoties no ikdienas stresa un noguruma, kā arī dzirdēt piecus stāstus par piejūras dabu ģitāras skaņu pavadījumā. 

Semināra nosaukums “Dabā – viegliem soļiem” ietvēra tēmu un ideju par to, ka ceļojot mums jācenšas aiz sevis atstāt pēc iespējams mazāk nospiedumu. Viena no vietām, kur par ilgtspēju ir īpaši jādomā ir piejūra.

Semināra sākumā dalībniekus uzrunāja Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētajas vietniece Genovefa Kozlovska un vietējās rīcības grupas, biedrības “Jūras Zeme” pārstāvis Āris Ādlers. Pierīgas tūrisma asociācijas valdes locekle un LEADER projekta, kura ietvaros tika organizēts pasākums, Elīna Brigmane ievadīja tēmu par ilgtspējīgu tūrismu, pastāstot gan par ASV pagājušā gadsimta vidū izveidoto kustību Leave No Trace (Neatstāj pēdas) un tās septiņiem pamatprincipiem - Plāno un sagatavojies savai atpūtai, ceļo un apmeties uz izturīgām virsmām, pareizi atbrīvojies no atkritumiem, atstāj to, ko Tu tur atradi, mazini ugunskuru radītās sekas, cieni dzīvo dabu un cieni pārējos cilvēkus, kas arī vēl baudīt turpat dabas skaņas un skatus.  Ievērojot šos principus, mēs katrs varam padarīt savu soli un mūsu atpūtas sekas dabā nemanāmākus. Latvijas kontekstā tika minēts arī Latvijas Dabas tūrista ētikas kodekss, kurš izstrādāts tieši mūsu dabas un rekreācijas teritoriju iezīmēm un nosacījumiem, https://www.daba.gov.lv/lv/latvijas-dabas-turista-etikas-kodekss.

Pēc tam piejūras teritoriju pētnieks, dr.geol., Latvijas Universitātes docents Jānis Lapinskis populārzinātniski pastāstīja gan par piejūras dabas veidošanos un izmaiņām, gan mūsu iespējām to saudzēt, atpūšoties un saimniekojot. Tika rādīti interesanti piemēri par to, kā mainās viena un tā pati vieta pus gadsimta periodā, gan kā šobrīd cilvēks mēģina kontrolēt un iejaukties piejūras dabas procesos, veidojot mākslīgus kāpu uzbērumus un stādot graudzāles kāpu zonās ar mērķi stiprināt jūras krastus. Kopējā atziņa no docenta stāstītā – tur kur mēs varam neiejaukties, nedarām to. 

Lekciju sēriju noslēdza tūrisma uzņēmējs Vents Strautmanis (SIA Boards You), kurš dalījās ar savu gūto pieredzi saimniekojot, proti, organizējot dažādus sup dēļu braucienus un pārgājienus grupām dabā un ūdenstilpnēs. Vents stāstīja par principiem, kurus cenšas ievērot un nodot saviem klientiem, gan par piedzīvotām situācijām un gūtām mācībām. Viena no tādām būtu rādīt piemēru citiem, jo katrs mūsu labais piemērs, kas tiek pasniegts nevis mācot, bet rādot kā rīkoties, var radīt pozitīvu efektu uz plašākas sabiedrības daļas uzvedību. Vents uzsvēra, ka ilgtspēja viņa uztverē saistās ar to, ka process būs ilgs. Pašam ilgi un mērķtiecīgi rādot piemēru citiem, īpaši bērniem, mēs varam īstenot ilgtspējīgas rīcības efektu. 

Pasākuma otrā daļā dalībnieki devās dabā, pēc izvēles basām kājām, ģeogrāfes un tūrisma grupu vadītājas Irinas Sietiņas atacama.jungle vadībā. Katram bija iespēja izmasēt un izvingrināt pēdas piejūras parka takās. Atgriežoties Carnikavas novadpētniecības centrā vēlreiz tikāmies ar Ventu Strautmani pie siltas zupas un kartupeļu pankūkām, kas turpat uz vietas tika gatavotas visu acu priekšā. Vents, paralēli darbam pie pavarda, stāstīja par darba gaitā apgūtajiem “tips&tricks” kā gatavot dabā.

Vakara noslēgumā visiem bija iespēja baudīt dabas tuvumu skaņu meditāciju piedzīvojumā ar planetāro trauku skaņu terapeiti Ditu Bogdāni, kā arī klausīties Ginta Smukā ģitāras spēlē un dzirdēt Irinas Sietiņas sagatavotos “Piecus Piejūras stāstus”. 

* Ilgtspējīgs tūrisms sevī ietver sociāli atbildību, spēcīgu piesaisti dabai un vietējo iedzīvotāju integrāciju jebkurā tūrisma operācijā vai attīstībā. Ilgtspējīgs tūrisms prasa, lai visi iesaistītie dalībnieki, sākot no tūristiem līdz valsts institūcijām, apzinātos savu ietekmi un strādātu kopā, lai veicinātu ilgtermiņa pozitīvu ietekmi uz vidi un sabiedrību. Iespējas rīkoties ilgtspējīgi tūrismā nosaka arī vide, kurā notiek aktivitātes – saimniekošana, atpūta,  teritoriju attīstības plānošana, kā arī vietējo iedzīvotāju iesaiste.

Semināra mērķis bija popularizēt ilgtspējīgu tūrismu Pierīgā. Ja esi tūrisma uzņēmējs Pierīgā, kurš ievieš ilgtspējīgus risinājumus, sazinies ar Pierīgas tūrisma asociāciju. Ar interesi dzirdēsim par Tavu pieredzi un dalīsimies tajā ar citiem. Seko līdzi EXIT RĪGA sociālajiem kontiem un uzzini aktuālo informāciju par tūrisma iespējām Pierīgā.

Semināru iespējams noskatīties ierakstā EXIT RĪGA Facebook lapā, https://www.facebook.com/share/v/WBmZVK2JiFKaN3Ng/

Seminārs tika organizēts Pierīgas reģiona tūrisma konkurētspējas paaugstināšanas projekta “Pierīgas tūrisma reģiona konkurētspējas paaugstināšana ar ilgtspējīgiem un digitālajiem risinājumiem” (Nr. 23-00-A019.332-000002), ko īsteno biedrība “Pierīgas partnerība” Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam apakšprogrammā „Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība”.

Informāciju sagatavoja projekta vadītāja:

Elīna Brigmane, 28347211

elina.brigmane@inbox.lv

www.facebook.com/pieriga.travel

logo