Sabiedrības informēšana par Rīgas lidostas Rīcības plānu trokšņa samazināšanai projektu

17.08.2024.

Valsts akciju sabiedrība “Starptautiskā lidosta “Rīga”” (turpmāk – Rīgas lidosta), sadarbojoties ar pašvaldībām, valsts institūcijām, aviokompānijām un Valsts akciju sabiedrību “Latvijas gaisa satiksme” ir izstrādājusi Rīcības plāna trokšņa samazināšanai projektu (turpmāk – Rīcības plāns). Sagatavojot Rīcības plānu, tika ņemti vērā trokšņa stratēģiskās kartes prezentāciju laikā saņemtie iedzīvotāju priekšlikumi.

 

Rīcības plāns iekļauj pasākumus, kas paredz:

  • turpināt veikt Rīgas lidostas uzsāktos operacionālos pasākumus, tai skaitā, kontrolēt pārlidojumus pār apdzīvotām vietām, manevrēšanas ceļu izmantošanu nakts laikā, veicināt nepārtrauktu augstuma samazināšanu un ielidošanas procedūru izmantošanu, kas nešķērso Olaines pilsētu un Rīgas valstspilsētas Rītabuļļu apkaimi.
  • veikt jaunus pasākumus, tai skaitā, kontrolēt “Airbus A220-300” specifiskā trokšņa novēršanas gaitu, veicināt pacelšanos uz dienvidiem un ielidošanu no dienvidiem, noteikt minimālās prasības lidaparātu augstuma uzņemšanai, kas neizmanto skrejceļa galu manevrēšanas ceļus.
  • turpināt uzsāktos informatīvos, izglītojošos un izpētes pasākumus, kā arī ieviest jaunus informatīvos, izglītojošos un izpētes pasākumus, tai skaitā, nodrošināt pilotu un gaisa satiksmes dispečeru apmācības par lidaparātu troksni.

 

Rīcības plāns tiks īstenots četru gadu periodā no 2024. līdz 2028. gadam, un paredz pasākumus, kas mazinās lidaparātu troksni Mārupes un Olaines novada, Rīgas un Jūrmalas valstspilsētas teritorijās.

No 2024. gada 19. augusta sabiedrība ir aicināta iepazīties ar Rīcības plānu interneta adresē: https://www.riga-airport.com/lv/ricibas-plans-troksna-samazinasanai.

Iesniegt rakstiskus priekšlikumus par Rīcības plānu var līdz 2024. gada 18. septembrim, nosūtot tos uz e-pastu J.Brizs@riga-airport.com, vai iesniedzot klātienē sabiedrības informēšanas sanāksmju laikā.

 

Sabiedrības informēšanas sanāksmes notiks:

  • 2024. gada 29. septembrī plkst. 18.00 – 20.00 Kultūras centrā “Imanta”, Anniņmuižas bulvāris 29, Rīga;
  • 2024. gada 5. septembrī plkst. 18.00 – 20.00 Babītes kultūrizglītības centrā, Jūrmalas iela 14A, Piņķi, Babītes pagasts, Mārupes novads;
  • 2024. gada 9. septembrī 18.00 – 20.00  Švarcenieku muižā, Mazcenu aleja 4, Jaunmārupe, Mārupes pagasts, Mārupes novads.

 

Kontaktinformācija - www.riga-airport.com, Lidosta "Rīga" 10/1, Mārupes novads, LV 1053. Jautājumos par Rīcības plānu zvanīt 278 88 224.