Zināmi bibliotēkas aptaujas rezultāti

14.08.2024.

No šā gada 22. aprīļa līdz 1. jūnijam Mārupes novada bibliotēka veica iedzīvotāju aptauju par lasītāju paradumiem, lūdza novērtēt piedāvātos pakalpojumus un saņēma priekšlikumus bibliotēkas darba uzlabošanai.  

Respondenti 

Aptaujā piedalījās 142 dalībnieki, kas apmeklē kādu no Mārupes novada bibliotēkām; vairākums (57%) no tiem bija Piņķu bibliotēkas lasītāji. Aktīvākie respondenti bija vecumā no 36 līdz 45 gadiem, kā arī no 66 līdz 75 gadiem. 87% atbilžu iesniedzēju bija sievietes. 

Lasīšanas paradumi 

99% respondentu grāmatas lasa latviski, gandrīz trešdaļa aptaujāto (35%) – arī angliski. Pārsvarā (98%) lasītāji izvēlas papīra formāta grāmatas. Gandrīz piektā daļa (19%) lasa e-grāmatas, nedaudz mazāk (14%) – klausās audiogrāmatas.  

Iespēju grāmatas pasūtīt no citu novada bibliotēku plauktiem izmanto 31% lasītāju. Puse respondentu atzīst, ka neizmanto to, pārējie par šo pakalpojumu nezinot.  

Bibliotēku elektroniskā kopkataloga lietošanas biežums uzlabojas – pilnvērtīgi to lieto 27% lasītāju –, tomēr joprojām aktuāli ir turpināt vairot izpratni par to.  

Bibliotēkas lietošanas noteikumus lielākā daļa aptaujas dalībnieku (65%) sagaida izskaidrotus mutiski, bibliotēkā.  

Intereses grāmatu izvēlē  

Pieprasītāko nozaru un žanru sarakstā pārsteigumu nav. Līderos ir daiļliteratūra (detektīvromāni, biogrāfiskie romāni un romantiskie romāni), psiholoģija un biogrāfija. 

Vizuālis  

Pasākumi 

Bibliotēkas pasākumus apmeklē ceturtā daļa respondentu. Aptaujā sniegti priekšlikumi pasākumu tēmām, atbalstāmas arī radošās darbnīcas jaunu prasmju apguvei. Vislielāko interesi izraisījušas iespējamās nodarbības par psiholoģijas tēmām, mājturību un Mārupes novada izzināšanu. 

Vizuālis

Bibliotēka bērniem 

Izdevumu apjoms auditorijas jaunākajiem pārstāvjiem novērtēts kā pietiekams, varētu papildināt pasākumu klāstu, neaizmirstot pusaudžu auditoriju.  

45 respondentiem (63% no 72 atbildēm) – bērnu vecākiem – interesētu lekcijas, kuras vadītu jomu speciālisti, par tēmām, kas saistītas ar bērniem, to uzvedību, motivāciju lasīt, audzināšanu. 

Lasītāji ar īpašām vajadzībām 

Apkalpošana mājās ir aktuāla cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Starp respondentu ģimenēm tādi ir pieci (divas atbildes iesnieguši Mārupes novada bibliotēkas lasītāji, pa vienai – katras bibliotēkas filiāles lasītāji). Atgādinām, ka apkalpošanai savā mājvietā ir iespējams pieteikties, sazinoties ar savu bibliotēku. 

Trīs iedzīvotājus ar redzes traucējumiem interesētu audiogrāmatu klausīšanās iespēja (atbildēja centrālās bibliotēkas lasītāji).  

Novērtējums un viedokļi 

Bibliotēkas pakalpojumi un bibliotekāru darbs vairumā gadījumu saņēmis ļoti augstu vērtējumu (8–10 balles): 88% gadījumu – par pakalpojumu klāstu, 96% – par apkalpošanas kvalitāti. Sniegti dažādi ierosinājumi un viedokļi: Mārupes pilsētā trūkst bibliotēkas pakalpojumu (ierosinājums uzstādīt vismaz bibliomātu), kāds lasītājs aicina bibliotēkas padarīt tehnoloģiski modernākas, citi aicina palielināt grāmatu angļu valodā klāstu, iepirkt vairāk komiksu bērniem un pasaulē populāras finanšu nozares grāmatas.  

Aptaujas komentāru sadaļā ir arī lūgums atgādināt lasītājiem, ka pret grāmatām ir jāizturas saudzīgi. Lasītāji rosina rīkot vairāk tikšanos ar autoriem, tajā skaitā – ar bērnu grāmatu autoriem. 

Plašāk ar aptaujas rezultātiem var iepazīties www.marupe.lv sadaļā “Kultūra” – “Mārupes novada bibliotēka” – “Aptaujas”

Mārupes novada bibliotēka sirsnīgi pateicas visiem aptaujas dalībniekiem par veltīto laiku atbilžu sniegšanai, par priekšlikumiem un labām atsauksmēm. Saņemtās atbildes noderēs turpmākai darba plānošanai un jaunu lasītāju piesaistei.  

Jaunu ieteikumu gadījumā aicinām sazināties ar Mārupes novada bibliotēkas vadītāju Ilzi Aizsilu (e-pasta adrese ilze.aizsila@marupe.lv, tālruņa numurs 28676441). 

Mārupes novada bibliotēka