Par dzeramā ūdens kvalitāti

15.02.2023.

Ūdens ir nepieciešams dzīvības procesu uzturēšanai, līdz ar to kvalitatīvs ūdens ir viens no veselības uzturēšanas priekšnosacījumiem un ir būtisks sabiedrības labklājības rādītājs. Lai arī kopumā ūdens resursi valstī dzeramā ūdens apgādei ir pietiekami, bieži vien neapmierina dzeramā ūdens kvalitāte. Visbiežākais minēto rādītāju neatbilstības cēlonis ir Latvijas pazemes ūdeņu piesātinājums ar dzelzs savienojumiem, kā atdalīšanai no dzeramā ūdens jāizmanto īpašas tehnoloģijas. 

Mārupes novada un Babītes novada pašvaldībām apvienojoties, Mārupes novada pašvaldības institūcijas izvērtēja daudzus jautājumus, tostarp, dzeramā ūdens kvalitāti un izmantošanu ikdienā, neiegādājoties ūdeni PET pudelēs, bet lietojot to no krāna. Mārupes novada pašvaldības iestādēs jau uzstādīti vairāki “dzeramā ūdens punkti”, to skaitu plānots papildināt. 

Mārupes novada Mārupes pagastā dzeramā ūdens kvalitāte ir atbilstoša Ministru kabineta 14.11.2017. noteikumiem Nr. 671 “Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība”. Neskatoties uz kvalitatīvo ūdeni, SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi” 2023. gada laikā ir ieplānojusi veikt papildu infrastruktūras uzlabošanas darbus. Jāpiebilst, ka iepriekš un arī šogad, 2023. gadā, notiek ūdenssaimniecības tīklu izbūve un privātpersonu dzīvojamo māju pieslēgšana centralizētajiem tīkliem, līdz ar to ir iespējams, ka, veicot ūdenssaimniecības tīklu izbūvi un pieslēdzot jaunos pakalpojuma ņēmējus, uz īsu brīdi var mainīties ūdens vizuālais izskats, tas var izskatīties uzduļķojies.  

Mārupes novada Babītes un Salas pagastos SIA “BABĪTES SILTUMS”, veicot pastāvīgu dzeramā ūdens kvalitātes kontroli, 2022. gada III ceturksnī Babītes ciemā konstatēja neatbilstības Ministru kabineta 14.11.2017. noteikumos “Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība” 1. pielikumā noteiktajām dzelzs koncentrācijas prasībām. Paaugstinātie rādītāji, kas īstermiņā neapdraud ne veselību, ne drošību, pēc fakta konstatēšanas nekavējoties tika novērsti. Viens no iemesliem ir pazemes ūdeņu piesātinājums ar dzelzs savienojumiem, bet otrs iemesls ir esošās dzeramā ūdens sagatavošanas iekārtas (Babītes ciemā, Piņķu ciemā, Beberu ciemā un Spuņciemā). Šobrīd ir veiktas iekārtu darbības pārbaudes un nolietoto elementu defektācija, ir stabilizēta iekārtu atbilstoša darbības nodrošināšana. 

Papildus ir nepieciešama  detaļu nomaiņa, dzeramā ūdens attīrīšanas procesa ieregulēšana, vadības un kontroles sistēmas darbības atjaunošana un pastāvīgs monitorings.

Informējam, ka SIA “BABĪTES SILTUMS” laika posmā no 30.01.2023. – 01.03.2023. notiek ūdensapgādes tīklu skalošanas darbi Babītes ciemā, līdz ar to īslaicīgi tiks pārtraukta ūdensapgāde, un pēc darbu izpildes un ūdensapgādes atjaunošanas iespējama ūdens uzduļķošanās.

Attīstības un plānošanas nodaļa