Kultūra

Ar daudzveidīgu programmu aizvadīta Bibliotēku nedēļa

07.05.2024.

Mārupes novada bibliotēkā norisinājās dažādi Bibliotēku nedēļai veltīti pasākumi, uzsākta novada iedzīvotāju – lasītāju aptauja un noslēdzies pavasara nodarbību cikls “Pūčulēnu skola”.  

Gaišs fons ar tekstu virsū un krāsainu grafiku par lasītāju aptauju

Līdz 1. jūnijam novada iedzīvotāji laipni aicināti piedalīties aptaujā, aizpildot 18 anketas jautājumus. Aptaujas mērķis ir uzlabot bibliotēkas pakalpojumus un iegūt atgriezenisko saiti par tās darbu. Aptauja ir anonīma, atbildes tiks izmantotas apkopotā veidā. Anketa pieejama klātienē bibliotēkās (papīra formātā) un elektroniski: ej.uz/LasitajuAptauja_2024

Līdz 1. jūnijam Mārupes novada bibliotēkā Piņķos var aplūkot seno kartīšu izstādi  “Ģimene un tradīcijas”. 100 gadu senās kartītes ataino latviešu ģimeņu mājas soli, kopīgas izklaides, ģimeņu fotogrāfijas, Mātes dienai veltītus attēlus un dabas skatus. Izstādes materiāli no Zigmunda Katkovska privātās kolekcijas.

25. aprīlī Mārupes novada bibliotēkā viesojās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Uzziņu un Informācijas centra bibliotekāre Ginta Zalcmane, lai Babītes vidusskolas skolēnus un citus interesentus iepazīstinātu ar LNB digitālajām kolekcijām. Stāstīja, kā iedzīvotāji var līdzdarboties liecību par senākiem notikumiem, objektiem, vietām un uzņēmumiem Latvijā saglabāšanā. Ar jautājumiem un uzdevumiem klātesošie guva ieskatu tādos digitālajos resursos kā "Zudusī Latvija", "Digitālā bibliotēka", Periodika.lndb.lv u. c.

Sieviete uz koši dzeltenas sienas fona sēž un stāsta lekciju jauniešiem

25. aprīlī Mārupes novada bibliotēkā pirmo reizi norisinājās pasākums “Dzīvās grāmatas” jeb aizraujoša sarunu pēcpusdiena par tēmu “Cilvēks – nodarbošanās – dzīve”. Bibliotēkā viesojās TV seja, raidījumu un pasākumu vadītājs Māris Grigalis, juriste un rakstniece Džena Andersone, fiziķe Meldra Ķemere un kalnu slēpotājs un sporta psihologs Kristaps Zvejnieks. Klausītāju vidū bija Babītes vidusskolas 9.b un 10.a klases audzēkņi, kā arī citi interesenti. Intervētāja bija Mārupes novada bibliotēkas vadītāja Ilze Aizsila. Viesiem bija jāprezentē iepriekš uzdotais “mājasdarbs” – iepazīstināt auditoriju ar sevi, izmantojot līdzpaņemtu priekšmetu. M. Grigalim līdzi bija melns sporta tērps no šova “Balss maskā”, viņš atklāja dažas aizkulises, ko piedzīvojis kā dalībnieks. Stāstīja par savu darbu televīzijā un skolas laiku. K. Zvejnieks klātesošajiem parādīja vienu no savām pirmajām starptautiskajām balvām 2007. gadā, pastāstīja par savu sporta karjeru un tagadējo nodarbošanos, iedziļinoties jauno sportistu psiholoģijā. Dž. Andersone līdzi bija paņēmusi pašas sarakstītās grāmatas un grāmatu “Zinātne. Patiesība”, jo uzskata to par pamatu juridisko zinību apguvē. Viņa atklāti izstāstīja par savu ceļu no medicīnas līdz jurisprudencei un rakstniecībai. Savukārt M. Ķemere ir fiziķe, kas nodarbojas ar pētniecību Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā un līdzi viņa bija paņēmusi materiālu, kas izstaro gaismu. Klātesošajiem Meldra nodemonstrēja kā parasts, bezkrāsains stikliņš, ja to apstaro ar ultravioletas gaismas lukturi, iekrāsojas sārts. Sarunu biedriem bija jāatbild uz visdažādākajiem jautājumiem: kā viņi nopelnīja savu pirmo naudu, kas ir bijuši viņu dzīvs lielākie skolotāji, kā viņi tiek galā ar uztraukumu, kādām īpašībām jāpiemīt, lai varētu darboties viņu lauciņā utt. Gluži kā lasot grāmatu, klātesošie uzzināja dažādus profesiju smalkumus un to, cik viegli vai grūti ir rast savu vietu dzīvē. Jaunieši saņēma padomu – sekot saviem sapņiem un mērķiem, jo dzīvē nekad nekas nav par vēlu, ja esi čakls un motivēts.  

Pasākuma dalībnieku kopbilde ar ziediem uz koši dzeltena fona

 

Pasākuma bilde bibliotēkas telpā ar dalībniekiem

Pasākuma runātāju kopbilde uz dzeltena fona

Mārupes novada bibliotēka