Kultūras pasākumi Mārupes novadā maijā un jūnijā | 2024

10.05.2024.
Rozā ziedu rododendru krūms ar zaļām lapām un tekstu par pasākumiem

Līdz ar siltu un saulainu laiku sākas aktīva atvaļinājumu sezona, tāpēc, lai nepalaistu garām lieliskus piedzīvojumus Mārupes novadā, aicinām ielūkoties maija un jūnija kultūras notikumu kalendārā. 

Pasākumu plānā iespējamas izmaiņas, tādēļ aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai par visām norisēm www.marupe.lv/notikumi/kalendars, kā arī sociālā tīkla Facebook lapā Mārupes novads - kultūra 

Pasākumu laikā iespējama fotografēšana un filmēšana. Fotogrāfijas un video var tikt ievietoti pašvaldības informatīvajos kanālos. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Mārupes novada pašvaldība (Daugavas iela 29, Mārupe, Mārupes novads, LV-2167) veic personas datu apstrādi sabiedrības informēšanai. Atrodoties pasākuma teritorijā, ikviens tā apmeklētājs apliecina, ka ir informēts, ka var tikt iekļauts vizuālajā materiālā.

 

MAIJS | 2024

11. maijā 14.00 Mātes dienai veltīts pasākums "Restarts mammai"
Babītes Kultūrizglītības centra filiālē “Vietvalži” (Salas pagasta Spuņciemā)

14.00 psiholoģes DIĀNAS ZANDES lekcija "Kā ieviest jaunus paradumus savā dzīvē un gūt motivāciju jauniem mērķiem un pārmaiņām?"

16.00 labsajūtas produktu darināšanas meistarklase kopā ar radošo darbnīcu SAULE PLAUKSTĀS. Pieteikt dalību meistarklasei var rakstot uz e-pasta adresi janis.ozolins-KIC@marupe.lv vai zvanot uz tālr. nr. 25231261. 

Dalība: bez maksas. 

Rozā fons ar ziediem un virsū teksts par mātes dienas pasākumu

12. maijā 18.00 muzikāli dzejiskais duets "Grabulis"
Mārupes Kultūras namā (Mārupē, Daugavas ielā 29)
Biļetes 10 eiro var iegādāties “Biļešu Paradīze” kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Par "Grabuli": "Mēs esam divi lieliski aktieri. Gints - lielisks, Es - otrs. Mums abiem ir mazlietiņ mīlīga, sirsnīga, feina, izklaidējoša, gaudulīga, līdzi dziedama, romantiska, “kas zina kā beigsies”, improvizēta programma."

Tumšs fons un vīrieši ar ģitāru, teksts par pasākuma norisi

Violets fons un krāsaina grafika un burti

18. maijā no 11.00 Ģimeņu diena Piņķos
“Rosies! Posies! Spēlējies!”

Visas dienas garumā ikvienu gaidīs daudz krāsainu un košu notikumu! 

ROSIES! 

  • 11.00-14.00 orientēšanās sacensības
    Plašāka informācija par sacensībām, nolikums skatāms ŠEIT. 

POSIES!

12.00-17.30

  • novada izglītības iestāžu un interešu izglītības pulciņu kopkoncerts, ko vadīs Roberto Meloni;
  • Babītes Kultūrizglītības centra vidējās paaudzes deju kolektīva "DĀRTA", Mārupes Kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva "KRUSTU ŠĶĒRSU" un Mārupes Valsts ģimnāzijas bērnu deju kolektīva "MĀRDADZĪŠI" koncertuzvedums "SPRĪDĪTIS DODAS PASAULĒ"

Sadarbībā ar Mārupes novada pašvaldību un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu deju kolektīva “Dārta” atbalsta biedrība radījusi deju uzvedumu “Sprīdītis dodas pasaulē”. Uzveduma stāstījumam izvēlēti rakstnieces Annas Brigaderes pasaku lugas “Sprīdītis” fragmenti, savukārt deju horeogrāfijām - komponista Imanta Kalniņa Rīgas kinostudijas 1985. gadā tapušajai tāda paša nosaukuma spēlfilmai radītās mūzikas (ar Māras Zālītes tekstu) motīvi. Deju uzveduma izrādes varēs apmeklēt ikviens interesents bez ieejas maksas 18. maijā un 22. jūnijā Piņķos, 26. maijā Jaunmārupē un 18. augustā Spuņciemā.

Deju uzvedumā piedalīsies Mārupes Valsts ģimnāzijas bērnu deju kolektīvs “Mārdadzīši” un vidējās paaudzes deju kolektīvi “Dārta” un “Krustu šķērsu”.

Idejas autors: Lauris Siliņš
Mūzikas aranžiju autore: Ilze Rijniece
Horeogrāfe: Luīze Annija Zalcmane
Tērpu māksliniece: Ilze Kaire un Ieva Urtāne
Projekta vadītāja: Evelīna Vanaga

Koncertuzvedums tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. 

  • “Ričijs Rū 2/Ceļojums uz Āfriku”

Gaisa balons cēlās arvien augstāk un augstāk. Lācēnu pārņēma priecīgs satraukums. Šis bija viņa pirmais ceļojums. Ričijs pievēra acis un dziļi ieelpoja. Gaiss smaržoja pēc piedzīvojumiem! Bērnu iemīļotais varonis lācēns Ričijs Rū ar gaisa balonu devies pie draugiem plašajā pasaulē. Viņu jau gaida mērkaķītis Kikī, garā žirafe, zilonēns Bombero, lauva, rozā flamingo, mazais pingvīns un kāda ļoti īpaša satikšanās. Iepazīsim lācēna Ričija Rū jaunos draugus un kopā dosimies  krāšņā muzikālajā  piedzīvojumā.

  • noslēgumā Ozols, Kristīne Prauliņa, Dj.

SPĒLĒJIES!

12.00-18.00

  • aktivitātes visai ģimenei – radošā platforma “Zvaigznāju kubs”, Mārupes novada bibliotēkas “Pasaku stūrītis”, pirmā repa improvizācijas teātra “Brīvrunu projekts” meistarklase, piepūšamās atrakcijas, lielās koka spēles, orbitron šūpoles, tirdziņš u. c.
Pelēks kvadrāts un krāsaina grafika, kultūrkapitāla fonda logo

18. maijā Gaismas un mūzikas muzeju nakts Mārupes Mūzikas un mākslas skolā

18. maijā 18.00–00.00 Gaismas un mūzikas muzeju nakts 
Mārupes Mūzikas un mākslas skolā (Jaunmārupē, Mazcenu alejā 39) 

19.00 balle "Dzelteno pieneņu virpulīpar godu Inesēm 
Ielūdz vārda dienas gaviļnieces Ineses. Vakara gaitā - pārsteigumi gaviļniecēm, foto seansi pieneņu grozā, loterija un dejas. Darbosies kafejnīca.
Biļetes cena 10 eiro. Inesēm /uzrādot ID karti/ ieeja bez maksas. Tālrunis informācijai 26542077.

Tumši zils nakts fons ar mēnesi un zvaigznēm, virsū teksts

18. maijā no 19.00 Muzeju nakts “Vietvalžos”
Babītes Kultūrizglītības centra filiālē “Vietvalži” (Salas pagasta Spuņciemā)
Muzeju nakts būs veltīta atskatam uz “Vietvalžu” ēkas vēsturi, jo tai šogad 210 gadi. Pievērsīsimies gan notikumiem tajā, gan personībām, kas šeit darbojušās. 

Muzeju nakts pasākumu iesāksim ar stāstu par ēkas vēsturi – savos pētījumos atklātajā lekcijā dalīsies vēsturniece Inga Sarma un “Vietvalžu” Izstāžu zāles vadītāja Dace Ulpe. Apmeklētāji varēs iepazīties ar jauno “Burvju spoguļa” sižetu “Muižas”. Radošās darbnīcas vadīs māksliniece Evija Krīgere. 

Plkst. 20.00 notiks tradicionālā Muzeju nakts komandu erudīcijas spēle “Bīstamāks par gūgli”, kuras jautājumi šoreiz veidoti atbilstoši pasākuma vadmotīvam – “Pašiem sava Gaismas pils!”. Tie būs saistīti gan ar izcilām Salas un Babītes pagasta personībām, kas ar savu darbību veicinājušas kultūras un izglītības attīstību, gan ar notikumiem, kas tālākā vai tuvākā pagātnē darījuši šos pagastus par Gaismas pilīm, un, protams, īpaša uzmanība tiks veltīta visam, kas saistīts ar “Vietvalžu” ēku. Dalībniekiem jāpiesakās, rakstot uz e-pasta adresi dace.ulpe@marupe.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 20387272. 

Kopīgā Latvijas Muzeju nakts tēma šogad ir “Izzināt un iegūt, pētīt un saprast”, tāpēc pasākumu noslēgsim ar grupas “Jōra” koncertu plkst. 21.30.  

Grupas dalībnieku kopbilde, portreti tuvplānā

“Jōra” ir pasaules mūzikas grupa, kuras daiļradē dzirdamas Baltijas, Skandināvijas un citu reģionu tautu tradicionālās melodijas un oriģinālkompozīcijas. “Jōra” lībiešu valodā nozīmē ‘ezers’. Šis nosaukums simbolizē ūdeņus, kas savieno teritorijas un dažādus reģionus, līdzīgi kā “Jōra” to dara savā mūzikā.  

Visi laipni gaidīti mūsu pašu Gaismas pilī – “Vietvalžos” – 18. maijā! 

Krāsainas grafikas fons un teksts par Muzeju nakts pasākumu Spuņciemā
Koši dzeltens fons ar krāsainām grafikām par bērnu svētkiem

26. maijā no 10.00 aicinām tikties ikgadējos bērnu un jauniešu svētkos
"Ar vasaru saujā 2024".

Priecājamies ne tikai aicināt uz daudzveidīgu kultūras un sporta programmu, bet arī sadarboties ar RIX Rīgas lidostu, kas šogad svin 50. dzimšanas dienu.

  • Plkst. 10.00 Mārupes novada bērnu skrējiens "AR VASARU SAUJĀ" sadarbībā ar RIX Rīgas lidostu
    Rīgas lidosta svētkos aicina jaunos un visjaunākos mārupiešus piedalīties skriešanas sacensībās “Lidostas skrējiens”, startējot kādā no desmit distancēm atbilstoši katra spējām un izturībai. Šā gada skriešanas sacensībās būs izveidota arī īpaša distance “RIX SKREJCEĻŠ” 3200 metru garumā - tieši tik garš ir Rīgas lidostas skrejceļš. Šīs distances pirmo trīs vietu uzvarētāji gan meiteņu, gan puišu konkurencē saņems īpašas balvas no lidostas.

Elektroniska pieteikšanās līdz 23. maijam plkst. 12.00, ANKETA ŠEIT. 

Bērni un jaunieši varēs apmeklēt Rīgas lidostas aktivitāšu telti, kur dienas garumā notiks vairākas radošās meistarklases, būs arī īpašais svētku foto stūrītis.
“Esam izauguši ne tikai par Baltijas lielāko aviācijas centru un gribam augt vēl lielāki, – mēs esam arī daļa no Mārupes novada. Mēs priecājamies un esam lepni, ka varam atbalstīt novada bērnus un jauniešus,” tā pauž RIX Rīgas lidostas pārstāvji.

  • Plkst. 11.00 Mārupes novada bērnu un jauniešu svētku atklāšana kopā ar Mārupes novada SUPER CĀĻIEM 2024 - LINDU SPUNDIŅU un GRĒTU SPILBERGU

  • No plkst. 11.30 līdz 12.30 animācijas filmu mūzikas koncerts bērniem "Astoņi kustoņi"

Īpaši bērnu auditorijai veidota koncertprogramma, kuras pamatā ir populārāko latviešu animācijas un pilnmetrāžās filmu mūzika. Tajā̄ skanēs jau par zelta klasiku kļuvušās Imanta Kalniņa dziesmas no tādām animācijas filmām kā "Zaķīšu pirtiņa", "Zelta sietiņš" un "Kabata", Zigmāra Liepiņa mūzika no cikla "Pasaciņas" un Imanta Zemzara mūzika no "Fantadroma", kā arī dziesmas no animācijas filmām "SI SI DRA", "Laimes Lācis" un "Lote no izgudrotāju ciema" un citām. Tāpat izskanēs arī mūzika no kinofilmas "Sprīdītis". Koncertā uzstāsies jau citos iemīļotos koncertos iepazītie mūziķi: KRISTĪNE PĀŽE, DIDZIS BARDO, RINALDS MAKSIMOVS un KRISTS KRŪZKOPS, kuri paši iejutīsies dažādos multfilmu tēlos. Programma ir saistoša visai ģimenei - tā̄ uzrunā vecākus ar viņu bērnības dienu melodijām, savukārt mūziķu atraktivitāte un dzīvespriecīgā̄ mūzika aizrauj bērnus dažādos vecumos, kā arī tā ir lieliska iespēja iepazīties ar 20. gadsimta latviešu animācijas filmu zelta klasiku. 

  • No plkst. 12.30 līdz 15.30Mārupes novada kolektīvu koncerts

Koncertā piedalās: Mārupes novada kultūras, izglītības iestāžu u. c. kolektīvi, kuri par mājām sauc Mārupes novadu.

  • No plkst. 15.30 līdz 16.30 Babītes Kultūrizglītības centra vidējās paaudzes deju kolektīva "DĀRTA", Mārupes Kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva "KRUSTU ŠĶĒRSU" un Mārupes Valsts ģimnāzijas bērnu deju kolektīva "MĀRDADZĪŠI" koncertuzvedums "SPRĪDĪTIS DODAS PASAULĒ"

Sadarbībā ar Mārupes novada pašvaldību un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu deju kolektīva “Dārta” atbalsta biedrība radījusi deju uzvedumu “Sprīdītis dodas pasaulē”. Uzveduma stāstījumam izvēlēti rakstnieces Annas Brigaderes pasaku lugas “Sprīdītis” fragmenti, savukārt deju horeogrāfijām - komponista Imanta Kalniņa Rīgas kinostudijas 1985. gadā tapušajai tāda paša nosaukuma spēlfilmai radītās mūzikas (ar Māras Zālītes tekstu) motīvi. Deju uzveduma izrādes varēs apmeklēt ikviens interesents bez ieejas maksas 18. maijā un 22. jūnijā Piņķos, 26. maijā Jaunmārupē un 18. augustā Spuņciemā.

Deju uzvedumā piedalīsies Mārupes Valsts ģimnāzijas bērnu deju kolektīvs “Mārdadzīši” un vidējās paaudzes deju kolektīvi “Dārta” un “Krustu šķērsu”.

Idejas autors: Lauris Siliņš
Mūzikas aranžiju autore: Ilze Rijniece
Horeogrāfe: Luīze Annija Zalcmane
Tērpu māksliniece: Ilze Kaire un Ieva Urtāne
Projekta vadītāja: Evelīna Vanaga

Koncertuzvedums tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. 

  • No plkst. 16.30 līdz plkst. 17.00 velo šovs "GREEN TRIALS" 
  • Plkst. 17.00 grupas "Bermudu divstūris" koncerts

Visas dienas garumā būs pieejamas spēles, karuseļi, piepūšamās atrakcijas, koka spēles, bēbīšu telts, jauniešu telts u. c. aktivitātes. 

Zaļi burti uz balta fona, lidostas logo

31. maijā Salas bibliotēkas "Grāmatu klubiņa" tikšanās

31. maijā 15.00 Salas bibliotēkas "Grāmatu klubiņa" tikšanās
Salas bibliotēkā (Spuņciemā, Mazajā Spuņciema ielā 2)
Tēma: Mans vaļasprieks – gleznošana.

 

JŪNIJS | 2024

4. jūnijā 10.00 Babītes un Salas senioru biedrība kopā ar Babītes Kultūrizglītības centru aicina seniorus uz izglītojošām lekcijām par drošību interneta vidē, kā arī civilo aizsardzību
Babītes Kultūrizglītības centrā (Jūrmalas ielā 14A, Piņķos)

Lekciju programma:

  • Egils Stūrmanis(kiberdrošības un digitālās vides speciālists, Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV) runās par riskiem un apdraudējumiem internetā un drošāku interneta lietošanu (plāns)
  • Edvīns Prančs(Mārupes novada pašvaldības Darba aizsardzības speciālists) runās par civilo aizsardzību pašvaldībā un ko iedzīvotājiem darīt X stundā

Lekcijās dalība bez maksas, nav nepieciešama iepriekšēja reģistrēšanās. Aicināts ikviens interesents. 

8. jūnijā  Laikmetīgās dejas sestdiena Piņķos

Gaišs fons un violets teksts par deju pasākumiem

8. jūnijā no 18.00 Laikmetīgās dejas sestdiena Piņķos
Pulcēšanās pie Babītes Kultūrizglītības centra
Tālāk sekos kopīgs ceļojums uz pasākuma norises vietu. Aicinām sekot līdzi informācijai pasākuma afišā.

*** 

Jau šajā vasarā - 8. jūnijā, 10. augustā un 14. septembrī - Mārupes novada Piņķos trīs sestdienas aizvadīsim laikmetīgās dejas zīmē. Babītes Kultūrizglītības centrs sadarbībā ar festivālu “Vides Deja” un horeogrāfi Liliju Liporu aicinās iepazīt laikmetīgās dejas - vides dejas (Site-specific dance) burvību. 

Šīs sestdienas gan dalībniekiem, gan skatītājiem pavērs jaunu skatu uz cilvēka ķermeņa un apkārtējās vides sinerģiju, brīvību un radošo iztēli. Katrā no notikumiem deja iedzīvinās dažādas vietas Piņķos, rādot, kā kultūra un māksla iziet ārpus ierastās telpas.

Ja Tu vēlies kļūt par aktīvu “Vides Deja” laikmetīgo sestdienu dalībnieku, kurš radoši piedalās vides dejas priekšnesumu iestudējumos, tad jārēķinās ar piecām intensīvām iestudējuma dienām laikmetīgās dejas horeogrāfa vadībā un pirmizrādi sestdienā. Lai piedzīvotu laikmetīgās dejas sestdienas Piņķos, aicinām dalībai pieteikties dejotājus, dejas pedagogus, mūziķus, aktierus u. c. skatuves mākslas entuziastus un profesionāļus. Pieredze vides dejas iestudējumos nav nepieciešama. Piesakies dalībai, aizpildot anketu, un uzzini plašāk www.videsdeja.lv/vides-deja/. 


“Vides Dejas laikmetīgās sestdienas aicina skatītājus sagatavoties kultūras piedzīvojumam, proti, sagatavoties ceļojumam tīri praktiskā, fiziskā izpratnē, jo būs jāpārvietojas jeb jāceļo no vienas iestudējuma vietas uz citu. Noderēs ērti apavi, varbūt velosipēds, kāda sedziņa, kur apsēsties priekšnesuma laikā un pat piknika groziņš kafijas vai tējas pauzei”, tā par gaidāmajiem notikumiem stāsta horeogrāfe Lilija Lipora. “Aicinu arī skatītājus būt atvērtiem un ļauties iegremdēties pašiem savā iztēlē, prātošanā un izjūtās, ko izraisa vides dejas izrāde, performance vai instalācija. Ceļojums noteikti pievērsīs uzmanību apkārtnes stāstiem un vizuālajām formām, kurām citkārt, iespējams, nepievērstu uzmanību. Cilvēka ķermeņu mijiedarbība un deja ar vidi ir kaut kas gaistošs un ļoti būtisks – tāpat kā mūsu dzīves. Vides deja ir laikmetīgās dejas mākslas vēstījums, kas apskata cilvēka vietu ekosistēmā. Deja - esamības iracionālā puse, sevis izprašana, iegremdēšanās sevī.”
Ieeja un dalība norisēs bez maksas.

 

13. jūnijā 14.00 Pagalma svētki Babītē
Babītes bibliotēkas pagalmā (Babītē, Liepu alejā 17)
Babītes bibliotēkas un daudzfunkcionālā pakalpojumu centra “Babīte” tradicionālais pasākums ģimenēm ar bērniem. Būs konkursi, orientēšanās sacensības, radošās darbnīcas, āra spēles bērniem un citas aktivitātes.

Gaiši zils fons un krāsaina grafika par pasākumu ģimenēm

15. jūnijā Mārupes novada ģimeņu saiets

15. jūnijā 10.30-16.00 Mārupes novada ģimeņu saiets
Švarcenieku muižā un tās apkārtnē (Jaunmārupē, Mazcenu alejā 4)
Izglītojošs pasākums gan bērniem, gan vecākiem. Pasākums tiek īstenots projektu konkursa “Mārupe – mūsu mājas 2024” ietvaros un to finansē Mārupes novada pašvaldība.

15. jūnijā Suņu burziņš 2024

15. jūnijā no 11.00 Suņu burziņš 2024
Jaunmārupē pie ūdenstorņa
Suņu sacensības, suņu SPA zona, jomas speciālistu konsultācijas suņu audzināšanas un uzvedības jautājumos, paraugdemonstrējumi, dejas ar suņiem un daudz citu aktivitāšu. 

Plašāka informācija sekos. 

Divi mazi, brūni suņi zaļā pļavā

17. jūnijā amatierteātra “Kalambūrs” izrāde “Piegādāsim mīlestību stundas laikā”

17. jūnijā 19.00 amatierteātra “Kalambūrs” izrāde “Piegādāsim mīlestību stundas laikā”
Salas pagastā, Spuņciemā, Spuņciema ielā 23

Plašāka informācija sekos. 

19. jūnijā “Gada rits. Jāņi”

19. jūnijā 17.30 “Gada rits. Jāņi”
Mārupes novada bibliotēkā (Piņķos, Jūrmalas ielā 14A)
Tradīciju pasākums kopā ar Liporu ģimeni. Programmā: stāstījums, Jāņu rotaļas, danči un mūzika. Siltu laikapstākļu gadījumā pasākums notiks pagalmā.

LĪGO SVĒTKU PASĀKUMI MĀRUPES NOVADĀ

  • 21. jūnijā 19.00 Ielīgosim Jāņu dienu Vietvalžos
    Pie Babītes Kultūrizglītības centra filiāles “Vietvalži”

    Babītes Kultūrizglītības centra popgrupas “Bon Bon” un Kristīnes Paņko koncertuzvedums “Rotā, rotā”, rotaļas un danči ar tautas mūzikas grupu “Teikas muzikanti” un vainagu darināšanas meistardarbnīca.

  • 22. jūnijā no 17.00 Ielīgosim Jāņu dienu Piņķos
    Pie Piņķu ūdenskrātuves

    Tirdziņš, koncertuzvedums “Sprīdītis dodas pasaulē”, koncerts ar “Jauno Jāņu orķestri” un zaļumballe ar grupu “Papīra lidmašīnas”. 

  • 23. jūnijā no 21.00 Mārupes Līgo zaļumballe
    Jaunmārupē pie ūdenstorņa

    Koncertprogramma “Par vasaru, puķēm un mīlestību” ar tautā iemīļotiem estrādes māksliniekiem, 22.30 ugunskura iedegšana un 23.00 zaļumballe kopā ar grupu “Galaktika”, Elizabeti Zagorsku un “Mīlas svētku orķestri”.

29. jūnijā Bērnu rīts “Vietvalžos”

29. jūnijā 11.00 Bērnu rīts “Vietvalžos”
Babītes Kultūrizglītības centra filiālē “Vietvalži”

Zinātniskie eksperimenti un saldējuma meistarklase.

Sīkāka informācija sekos.